Inzko ponovo naljutio vlasti RS-a, u izvještaju za UN posvećuju mu čitavo poglavlje

KO DJELUJE NEUSTAVNO?

Inzko ponovo naljutio vlasti RS-a, u izvještaju za UN posvećuju mu čitavo poglavlje

Objavljeno na dan 14.01.2020 - 10:15 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Može da ide i na više instance od Vijeća sigurnosti i da obavještava koga hoće, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik visokom predstavniku Valentinu Inzku nakon najave ovog austrijskog diplomate da će Vijeće sigurnosti UN-a izvijestiti o netačnim tvrdnjama o državnosti Republike Srpske.

Ova Dodikova poruka Inzku izrečena jučer pretvorila se u zadatak za Vladu RS da u narednom izvještaju kojeg će uputiti Vijeću sigurnosti UN-a posveti čitavo jedno poglavlje visokom predstavniku u BiH.

U Vladi RS-a potvrđeno je za "Večernje novosti" da će "posebno biti obrađene netačne izjave Incka o državotvornom statusu RS-a".

Generalni sekretar Vlade Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su važni stavovi RS koji se iznose u izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a "da bi svi koji se interesuju za sitaciju u BiH imali cjelovitu sliku, a ne jednostranu, kako to prikazuje Inzko".

S druge strane, pak, izvještaj visokog predstavnika UN-u je jedini koji se podnosi na osnovu Općeg okvirnog sporazuma za mir i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Inzko se u subotu javno osvrnuo na sračunato pogrešne izjave i poteze, organa vlasti Republike Srpske u vezi sa neustavnim obilježavanjem Dana RS 9. januara.

"Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH te utvrdio da je obilježavanje tog dana neustavno", naveo je Inzko.

On je poručio da je "obilježavanje Dana RS na način koji vrijeđa ili pak zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!