Ivancov: Pitanje kada i na koji način će doći do ukidanja OHR-a

BiH

Ivancov: Pitanje kada i na koji način će doći do ukidanja OHR-a

Objavljeno na dan 27.11.2020 - 08:07 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Odlazeći ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je da je njegova zemlja garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da doprinosi procesu stabilizacije u BiH.

"U BiH sam došao prije šest godina, ali prije toga sam se četiri godine bavio BiH i Balkanom u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, tako da sam znao šta me očekuje ovdje", rekao je Ivancov.

On je istakao da Rusija ima razvijene političke, trgovinske, kulturne i ekonomske odnose sa BiH.

Komentarišući sjednicu Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ivancov je ocijenio da je dobro što je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja organizovao sjednicu i da je to dobra inicijativa.

"Dva puta godišnje svjedočimo sjednicama Savjeta bezbjednosti UN na kojima govori visoki predstavnik u BiH. Na posljednjoj sjednici je omogućeno da se čuje glas naroda iz BiH, odnosno da govore lideri tri naroda", naveo je Ivancov.


On je naglasio da sa predstavnicima zemalja koje su članice Savjeta za sprovođenje mira u BiH ima isti zadatak, a to je mirna i stabilna BiH.

"Razlika među nama jeste uloga međunarodne zajednice u BiH. Rusija polazi od toga da je njena uloga da savjetuje i doprinosi pozitivnim procesima, a ne bude tutor lokalnim stranama", rekao je Ivancov za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, niko ne može da objasni u čemu je suština takozvanog "malignog" uticaja Rusije u BiH.

"Sa vjerskim zajednicama i političkim predstavnicima u BiH razvijamo normalne odnose. Pojam `maligni` uticaj Rusije ne dolazi iz BiH, nego iz inostranstva i odražava situaciju u međunarodnim odnosima. Polazimo od toga da ovdje ne treba uticati, nego pomagati i sarađivati", rekao je Ivancov.

On je naveo da u 14 prioriteta Evropske komisije piše da OHR ne može postojati na putu BiH ka EU.

"OHR je trebalo da bude zatvoren još 2007. godine, o čemu je odlučio Savjet za sprovođenje mira. Dva konstitutivna naroda ne žele OHR i možda je došlo vrijeme da bude zatvoren i što se ranije to dogodi, biće bolje za BiH kako bi njeni narodi mogli da odlučuju o svojoj sudbini", rekao je Ivancov.


On je napomenuo da visoki predstavnik u BiH često pokušava da bude predstavnik EU i direktno kaže da treba biti više Brisela nego Dejtonskog sporazuma, što je neprihvatljivo.

"Visoki predstavnik ima mandat, a to je Dejtonski mirovni sporazum. Ako govori da ovaj sporazum ne treba da postoji, zašto će onda ovdje. Ako govori da EU mora biti umjesto Dejtonskog sporazuma, onda nije potreban i mora da ode", poručio je Ivancov.

On kaže da je EU zainteresovana da bude ukinuta funkcija visokog predstavnika, ali je pitanje kada i na koji način će se to dogoditi.

"Jasno sam rekao da je izbor naroda u BiH kojoj će se organizaciji pridružiti. Zajednički stav je da BiH želi da postane članica EU, a nema konsenzusa o članstvu u NATO savezu. Širenje NATO-a u Evropi, što je stav moje zemlje, je protivno stabilnosti i bezbjednosti", rekao je Ivancov.

On kaže da ima dobre prijateljske i profesionalne odnose sa više političara u BiH, ali da je više kontakata i prijateljstva u entitetu Republika Srpska.

"To su istorijske, kulturne i duhovne veze ruskog i srpskog naroda. Zahvalni smo narodu i rukovodstvu Republike Srpske za podršku koju nam pružaju, što sam rekao i srpskim prijateljima", zaključio je Ivancov.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!