Iz SDA poručili Vulinu: Granica za Srbiju i njenu vojsku uvijek će biti na Drini

Reakcija

Iz SDA poručili Vulinu: Granica za Srbiju i njenu vojsku uvijek će biti na Drini

Objavljeno na dan 26.08.2019 - 14:28 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Iz Stranke demokratske akcije danas je saopćeno da je izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina kako “RS nema vojsku ali je ima srpski narod”, novi agresivni nasrtaj na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ističu da Vulin očigledno želi poručiti da je Vojska Srbije ujedno i vojska srpskog naroda u BiH, namjerno pri tome prelazeći preko činjenice da vojsku imaju države, a ne narodi.

Iz SDA navode da je vojska svih građana BiH, pa tako i srpskog naroda, Oružane snage BiH, što ministar odbrane Srbije na takav način negira.

Podsjećaju da je Srbija (tada SR Jugoslavija) potpisivanjem Dejtonskog mirvnog sporazuma, kao jedna od zaraćenih strana, zajedno s Hrvatskom, preuzela obavezu da će “posebno potpuno poštovati međusobnu suverenu jednakost, rješavati sporove mirnim putem, te se suzdržati od svake akcije prijetnjom ili upotrebom sile ili na drugi način, protiv teritorijalne cjelovitosti ili političke neovisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države”.

– Ukoliko ministar odbrane države koja je potpisala mirovni sporazum upućuje ovakve prijetnje, onda to predstavlja njegovo grubo kršenje i može dovesti do ugrožavanja stabilnosti u cijelog regiji. Umjesto što prijeti novim otvaranjem balkanske Pandorine kutije, Vulinu je puno pametnije da se pomiri s time da će za Srbiju i njenu vojsku granica uvijek biti na Drini, bez obzira na to ko živi u BiH – saopćeno je iz SDA.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!