Izetbegović: Ništa nismo dogovorili, budžet do kraja mjeseca, izbori u novembru

Domaćin bio američki ambasador u BiH

Izetbegović: Ništa nismo dogovorili, budžet do kraja mjeseca, izbori u novembru

Objavljeno na dan 21.05.2020 - 08:23 | Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba


Nikakav dogovor nije postignut na sinoćnjem sastanku čiji je domaćin bio američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), a kojem su  prisustvovali i šef Delegacije EU u našoj zemlji Johan Satler (Johann Sattler), te lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Razgovarano je o izborima, MMF-u te evropskom putu naše zemlje. Potvrdio je ovo medijima Izetbegović nakon dvosatnog sastanka u rezidenciji ambasadora SAD.

- Ovo je bio jedan iftar. Naši prijatelji američki ambasador i ambasador EU, pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza evropski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana - rekao je Izetbegović.

On je naveo kako će naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru.

- Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 miliona eura, koji bespotrebno stoje, koji trebaju da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimista sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane - rekao je Izetbegović.

Može Bevanda da napiše šta god hoće

Kada je riječ o MMF-u, on je istakao kako SDA insistira na poštivanju Ustava.

- Ne može Vijeće ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju, ne može unositi kantone u Vijeće ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignoriše to, može gospodin Bevanda da napiše šta god hoće, FBiH može to drugačije da raspodijeli, tako da bit će sutradan sjednica Vijeća ministara, ja ću noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više - dodao je Izetbegović.

- Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ni da ih objasnim niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo.

Izbori u novembru

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u novembru.

- Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore - rekao je Izetbegović.

Komentirajući izjave nakon današnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su naveli kako SDA krši Ustava, Izetbegović je rekao kako "ne zna u čemu".

- Gdje smo prekršili Ustav? SDA sigurno neće nikada kršiti Ustav, niti vladavinu zakona, niti procedure, uvijek će poštovati institucije - zaključio je Izetbegović.

Foto: M. Kadrić
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!