Izmjene Zakona o lokalnoj upravi uzburkale duhove u RS-u, opozicija upozorava na odmazdu Dodika

NAKON LOKALNIH IZBORA

Izmjene Zakona o lokalnoj upravi uzburkale duhove u RS-u, opozicija upozorava na odmazdu Dodika

Objavljeno na dan 27.11.2020 - 07:32 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Vlast u Republici Srpskoj užurbano radi na izmjeni Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi kako bi funkcija gradonačelnika, kako se najavljuje, bila praktično svedena na protokolarnu.

U jeku polemike o potencijalnoj izmjeni Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi RS kojim bi se smanjila i obezvrijedila ovlaštenja gradonačelnika, opozicija najavaljuje velike proteste tvrdeći da se radi o prekrajanju izborne volje građana.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je ranije najavio, u obraćanju nakon izbora, da će sarađivati sa gradonačelnicima iz opozicije, poručivši da bi moglo doći do izmjene nekih zakona i statuta. Međutim, ništa zvanično još uvijek nije objavljeno.

Ipak se saznaje da se novim Zakonom o lokalnoj samoupravi nastoje smanjiti ovlaštenja načelnicima i gradonačelnicima i moć dati lokalnim odborima, a spominje se i gradski menadžer koji bi sa prijedlozima išao pred odbornike.


Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić donekle je umirio javnost izjavivši za Srnu da su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi neophodne, ali da će se tome pristupiti polovinom naredne godine.

"Uvijek smo prvi partneri Ministarstvu lokalne uprave i samouprave. Sačekat ćemo novi saziv i prvi zadatak će nam biti rad na Zakonu o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakonu o finansiranju jedinca lokalne uprave i samouprave", rekao je.

Novi gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković okarakterisao je cijeli slučaj kao uništavanje demokratije, poručivši da će, ako se zakon usvoji, pozvati građane na proteste i da će se boriti svim demokratskim sredstvima.

"Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će ljude pozvati da izađu na protest", poručio je Stanivuković.

Uz njega je i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović koji je pozvao na razum i najavio da će u slučaju izmjena zakona pozvati i međunarodne institucije da odreaguju u zaštiti demokratije.


Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da su gradonačelnici Bijeljine i Banje Luke izabrani po važaćim zakonima, a da je izbor Ljubiše Petrovića i Draška Stanivukovića demokratska volja građana.

"Prekrajanje zakona nakon izbora, koje je najavio SNSD, da bi razvlastio gradonačelnike izabrane od naroda i vlast dao ljudima kojima Bijeljinci i Banjalučani više ne veruju, udar je na demokratiju i njene osnovne principe", naglasio je Šarović, prenosi Srpskainfo.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!