Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture

!

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture

Objavljeno na dan 07.05.2021 - 13:31 | Izvor: USKinfo.ba | pkusk.com


Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavio je jučer, 6. maja, Javni poziv za dodjelu grantova investicionim projektima za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, EU4AGRI će podržati ulaganja u infrastrukturu za aktivnosti povezane s poljoprivredom i ruralnim razvojem, kao što su zelene pijace, tržnice, infrastruktura i usluge za otkup, prodaju i distribuciju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kao i poboljšanje njihove kvalitete i dostupnosti na tržištu te razvoj kanala prodaje i marketinga.

Realizacijom ovakvih projekata poboljšava se stanje ruralnih područja čime se ujedno jača i lokalno tržište, te se lokalnim proizvođačima osiguravaju uslovi za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.Ukupni raspoloživi budžet namijenjen za ovaj javni poziv iznosi 1,95 mil KM.

– Današnje stanje u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine često rezultira negativnim privrednim i socijalnim trendovima koje karakteriziraju brojni problemi: mala i nekonkurentna gazdinstva, rascjepkano poljoprivredno zemljište, male proizvodne parcele te nizak nivo proizvodnje i tehnologije. Rezultat toga je slaba i nekonkurentna poljoprivreda koja u takvom stanju ne može biti osnova održivog razvoja. Uloga jedinica lokalne samouprave u ovom procesu je izuzetno velika, jer upravo one trebaju osmisliti razvojnu politiku i predložiti lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima moguća rješenja koji vode pokretanju održivog razvoja u njihovim lokalnim zajednicama – saopšteno je na sajtu UNDP-a.

Stoga je ovaj Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava isključivo usmjeren ka jedinicama lokalne samouprave. Rok za prijave je 18. juni 2021. godine.

Javni poziv, kao i sva popratna dokumentacija, se nalaze OVDJE.Kroz projekat EU4AGRI do sada je podržano 29 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i prerađivača sa ukupno 5,1 mil KM grantova. Informacije o dosadašnjim dobitnicima bespovratnih sredstava u sklopu ovog projekta možete naći na www.eu4agri.ba.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20,25 mil EUR čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!