Kako je govorio Irinej: Negirao genocid u Srebrenici, promovisao ideju Velike Srbije

JUTROS PREMINUO

Kako je govorio Irinej: Negirao genocid u Srebrenici, promovisao ideju Velike Srbije

Objavljeno na dan 20.11.2020 - 09:07 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Iza preminulog patrijarha Irineja ostaje ostavština koja je sporna posebno drugim narodima na našim prostorima, ovjekovječena u tvrdolinijaškim stavovima o Republici Srpskoj i Kosovu, promovisanju ideja Velike Srbije te negiranju genocida u Srebrenici.

Irinej je jednom prilikom u Banjoj Luci rekao da je Republika Srpska neodvojiva od "srpskog centra" te je izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju, nego i za srpski narod širom svijeta.

"Za Srbiju i RS granice ne postoje, ne smiju i ne treba da postoje. Mi smo jedan narod", kazao je on.

U više navrata je negirao genocid u Srebrenici navodeći kako je u Potočarima sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u Srebrenici i oko nje.


"Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini su vojno groblje", njegova je izjava.

Često je promivisao ideju Velike Srbije, a jednom je u Novom Pazaru izjavio da "gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. Tom prilikom je rekao i kako "samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru. Svi su oni potomci Savini".

"Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima", rekao je jednom prilikom.


Patrijarh Irinej govorio je kako je nepravda što se u Hagu sudi samo srpskim generalima, a što se svi ostali puštaju na slobodu. Presudu generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora ocjenio je kao "sasvim očekivanu" i rekao da su to "vražija djela" koja rade svjetski moćnici.

Irinejevi stavovi o Kosovu još su radikalniji, a zbog ove teme imao je i sporova s političkim liderima u Srbiji, čak i s Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je od posljedica koronavirusa jutros nešto poslije sedam sati u Beogradu.

Foto:EPA-EFE
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!