Kineski glečeri se tope alarmantnom brzinom

KLIMATSKE PROMJENE

Kineski glečeri se tope alarmantnom brzinom

Objavljeno na dan 11.11.2020 - 09:38 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Kineski glečeri u planinama Qilian se tope alarmantnom brzinom i to ukazuje na katastrofalne efekte globalnog zagrijavanja.

Ako se glečeri nastave topiti ovim tempom, naučnici tvrde da će nepovratni efekti klimatskih promjena biti neizbježni u bliskoj budućnosti.

Planinski lanac Qilian je dug 800 km i "dom" je najvećih kineskih glečera. Ove planine se nalaze u regijama Gansu i Qinghai, gdje se ujedno nalaze i najveće "rezerve" leda na velikim visinama.

Naučnici su obavili istraživanje na jednom od najvećih glečera pod nazivom Laohugou No. 12, koji zauzima površinu od 20 kvadratnih kilometara, a nalazi se na sjevernom lancu planina Qilian.


Prvi put je proučavan pedesetih godina prošlog stoljeća, a nakon nove studije je ustanovljeno da se smanjio za 7 posto. Naučnici su analizom okruženja utvrdili da se količina vode u blizini glečera udvostručila u proteklih 60 godina.

Također, u drugom istraživanju je zaključeno da je brzina topljenja glečera u planinama danas za 50 posto veća u odnosu na prošli period.

Foto: Shutterstock
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!