Ključ: ''I mi se budimo'' obilježili 10. rođendan

USK

Ključ: ''I mi se budimo'' obilježili 10. rođendan

Objavljeno na dan 18.02.2020 - 12:54 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


Udruženje "I mi se budimo" iz Ključa, koje okuplja djecu i mlade osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, obilježilo je 10 godina postojanja i uspješnog rada.

Radi se o jedinom udruženju te vrste, koje danas ima značajno mjesto u društvenom životu ove male lokalne zajednice.

Prema riječima predsjednika Udruženja Muhameda Blaževića, dosad su realizovali niz programa i projekata s ciljem socijalizacije, edukacije i pomoći svojim štićenicima.

Trenutno okupljaju dvadesetak osoba s poteškoćama u razvoju različitih starosnih uzrasta.

"Primjenjujemo različite terapijske aktivnosti kako bismo podstakli emocionalni razvoj djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Organizujemo radionice, putovanja i slične aktivnosti", kaže Blažević.

Prema njegovim riječima, najveći broj štićenika ima različite oblike mentalnih ili fizičkih oštećenja, a postoje i slučajevi cerebralne paralize te Daunovog sindroma. "Radimo s njima individualno i u grupi kroz igre za poticanje mašte i kreativnosti, kako bi oni stekli veće povjerenje u sebe, obogatili emocionalni život i smanjili osjećaj usamljenosti", kaže Zdenka Krpan, socijalna radnica koja radi sa štićenicima. Dodaje kako su u proteklom periodu učinjeni veliki pomaci u njhovoj socijalizaciji. "Pomažemo djeci da razviju kognitivne spososbnosti, da nauče pisati, brojati, crtati, da razviju emocije, samopouzdanje, sigurnost i socijalne vještine kako bi što normalnije kontaktirali s okolinom. Najveća nagrada nam je njihov osmijeh, jer i mi smo sretni kada su oni sretni", kaže ona.

Blažević dodaje kako su od lokalnih vlasti dobili prostorije na korištenje te da se najvećim dijelom finansiraju zahvaljujući donacijama i projektima kod međunarodnih organizacija.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!