Ključ: Migranti spavaju pod vedrim nebom

USK

Ključ: Migranti spavaju pod vedrim nebom

Objavljeno na dan 13.09.2019 - 12:46 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


 Sve je veći pritisak migranata na područje Unsko-sanskog kantona, što dodatno komplikuje cjelokupnu humanitarnu situaciju, a osim na Vučjaku, gdje više od 800 migranata boravi pod šatorima, teška situacija je i u improvizovanom kampu u mjestu Velečevo, kod Ključa.

Aktivisti Crvenog krsta u Ključu kažu da migranti u tom kampu borave i spavaju pod vedrim nebom, a da posebno zabrinjava sve veći broj porodica sa maloljetnom djecom.

Dodaju da su njihovi resursi u potpunosti iscrpljeni te da, bez pomoći sa strane, uskoro neće biti u mogućnosti da snabdijevaju migrante hranom i drugim neophodnim potrepštinama.

Policija migrante koji pokušavaju ući na područje USK zaustavlja u Velečevu i potom ih izvode iz vozila kojima se prevoze.

"Zaustavljaju se vozila i svi migranti koji se u njima zateknu izlaze vani. O tim ljudima niko ne brine, izuzev nas, i oni borave na otvorenom. Posebno je teško kada je loše i kišovito vrijeme, a šta će biti dolaskom jeseni i zime, niko ne zna. Jednostavno, nemamo objekat gdje bismo smjestili ove ljude", kaže Senad Lepirica, sekretar Crvenog krsta u Ključu.
Dodaje da migranti borave neko vrijeme na tom mjestu i potom u najvećem broju slučajeva pješice idu dalje prema Bihaću i Velikoj Kladuši.

I pored policijske zabrane ulaska, sve je veći broj ilegalnih stranih državljana koji iz svih pravaca i na sve načine ulaze na područje USK,  a pritisak se sve više povećava.

Trenutno, najveći problem je smještaj i sve je izvjesnije kako će migranti koji trenutno borave pod šatorima u privremenom prihvatnom centru na lokalitetu Vučjak tamo dočekati jesen.

Kapaciteti svih ostalih centara u kojima borave migranti u Bihaću i Velikoj Kladuši potpuno su ispunjeni i tamo nema prostora za smještaj novih osoba, a lokacija za novi prihvatni centar u kojima bi bili smješteni migranti nije određena.

FOTO: Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!