Kritike u Srbiji: Sramotna reakcija vlasti na presudu Mladiću

Regija

Kritike u Srbiji: Sramotna reakcija vlasti na presudu Mladiću

Objavljeno na dan 09.06.2021 - 15:34 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Inicijativa mladih za ljudska prava ocijenila je reakciju predstavnika vlasti u Srbiji na presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kao "sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost". Za izjavu premijerke Ane Brnabić da je Srbija "posvećena istraživanju svih ratnih zločina", kazali su kako je "apsolutno netačna".

“Reakcije vlasti Republike Srbije, povezanih lica i medijske mašinerije na presudu Ratku Mladiću i izveštaj MMKS-a Savjetu bezbijednosti su sramotni pokušaj da se izbjegne odgovornost, potpiruje nacionalistička histerija i produbi nepovjerenje između građana Srbije i ostatka svijeta“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Srbija je bila „sigurna kuća za Ratka Mladića“.

„Institucije Srbije nikada nisu otkrile i osudile ko je skrivao Mladića od pravosuđa 15 godina. Ko je odgovoran za to što je iako u bjekstvu redovno primao vojnu penziju? Kao i ko je i zbog čega ubio dvojicu gardista na straži u Topčideru oktobra 2004. godine“, navode iz ove inicijative.

Iz Inicijative mladih smatraju da ne postoji nikakva volja Srbije za istraživanje ratnih zločina. Navode neistraženi primjer Bošnjaka koji su i Žepe i Srebrenice pobjegli u Srbiju, a zatim bili smještani u logore Šljivovica i Mitovo polje 1995. godine, gdje su bili „izloženi mučenju i ponižavanju“.

Apel predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da osuđeni pred haškim Tribunalom služe svoje kazne u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava ocjenjuje kao „veoma licemjeran“.

„U Srbiji ne samo da se ne izvršavaju presude Tribunala, već su potpuno ignorisane. Vojislavu Šešelju nije oduzet poslanički mandat nakon presude Tribunala. Iako je Zakon o izboru narodnih poslanika jasan… Poslanik gubi mandat nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci“, rečeno je u saopštenju.

Oni dodaju i da osuđenim pripadnicima vojske nisu oduzeti činovi. Pozivaju se na Zakon o vojsci, koji predviđa da se čin gubi u slučaju osude na kaznu zatvora dužu od godinu dana.

„Zločinci u Srbiji ne gube privilegije. Oni dobijaju zaštitu i promociju od strane državnih organa i paradržavnih medija. Krivični zakonik ne zabranjuje negiranje presuda Tribunala u Haagu. Kao što zabranjuje negiranje presuda za ratne zločine Međunarodnog krivičnog suda i domaćih sudova“, rekli su iz ove inicijative.

Ocijenili su da Srbija nije „faktor pomirenja“ u regionu. I da je dugo bila „sigurna kuća za ratne zločince“.

„Srbija je dugo bila sigurna kuća za ratne zločince. I danas je za neke, poput Novaka Đukića. Srbija nažalost nije faktor pomirenja u regionu. Koliko god pokušala sebe tako da nazove. Srbiji koja slavi i štiti zločince niko ne vjeruje, i niko ne želi da pruži ruku“, navodi se u saopštenju.

Foto: ANP/AFP/Jerry Lampen
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!