Ljubić: Ne slati kandidate HDZ-a za Vladu FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

ČELNIK HNS-A

Ljubić: Ne slati kandidate HDZ-a za Vladu FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

Objavljeno na dan 20.12.2019 - 14:58 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je danas u Mostaru kako smatra da HNS i HDZ ne bi trebali slati nikakve prijedloge za imenovanja Vlade FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon.

On kaže da je prioritet za formiranje vlasti predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović u više navrata javno izgovorio, a to je izmjena izbornog zakona.

"Najbolje bi bilo da proces dogovora o Vladi FBiH ide simultano s izmjenama Izbornog zakona. Uvjeren sam da će legitimni predstavnici tri naroda naći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa i da će se tako zadovoljiti interes za stabilnost u BiH", kazao je Ljubić.

Upitan da li su se ekspertne grupe SDA i HDZ-a uopće sastajale nakon dogovora dvojice lidera, Ljubić je rekao da o tome nema informacija.

"Ali to je taj pristup koji ja podržavam, da se stave prijedlozi na sto. Prijedlog koji je bio u proceduri u Domu naroda osigurava sigurno legitimno predstavljanje Hrvata na svim nivoima. Isto tako, bit ćemo spremni da razumijemo i drugu stranu. Razumijem zabrinutost bošnjačke strane, jer bi se moglo desiti da u nekom važnom kantonu za Bošnjake ne bi bili izabrani predstavnici tog naroda", rekao je Ljubić.

On je kazao da nema informaciju o tome da li će Marinko Čavara ostati predsjednik FBiH.

Govoreći o izborima u Hrvatskoj, kaže da je uvjeren da će pobijediti Kolinda Grabar-Kitarović. Upitan za komentar o tome da je Državna izborna komisija Hrvatske smijenila članove biračkih odbora u Banjoj Luci i Sarajevu, jer su pripadali HDZ-u, Ljubić je kazao da će biti imenovani drugi članovi biračkih odbora.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!