Mašić: Čelik izdiže entitet nad državom jer je njemu mjera Ustav FBiH, a ne Ustav BiH

OŠTRA REAKCIJA

Mašić: Čelik izdiže entitet nad državom jer je njemu mjera Ustav FBiH, a ne Ustav BiH

Objavljeno na dan 16.01.2020 - 07:11 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Prvi čovjek sarajevskog SDP-a Damir Mašić posljednju izjavu Mirze Čelika, zastupnika SDA koji se smatra legitimnim predsjedavajućim Skupštine KS, ocjenjuje vrhuncem bahatosti i pravnim nasiljem.

"Izjava Mirze Čelika koji se neustavno predstavlja kao predsjedavajući Skupštine KS, te zahtjeva od legalnog rukovodstva Skupštine da mu se 'potčini' neovisno o zakonu i ustavu je vrhunac bahatosti i pravnog nasilja. Prvo je gospodin Čelik javno 'pogazio' Ustav BiH i stav OHR-a koji je apsolutni ustavni autoritet", navodi Mašić.

Dalje navodi da Čelik ima "hrabrosti" reći da je učešće Ostalih u odlučivanju u Skupštini KS neustavno, jer Federacija nije implementirala presudu Evropskog suda, pa je kanton po njemu preuranio u poštivanju ljudskih prava i prekršio Ustav FBiH.

"Ustavom BiH je određeno da je Konvencija o ljudskim pravima nadređena svakoj drugoj ustavnoj odredbi na svim razinama. 

Prema tome implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava je ustavna obaveza na svakoj razini vlasti. Osim što zagovara sudskim putem potvrđenu diskriminaciju, Čelik izdiže entitet iznad države jer je njemu mjera svega Ustav FBiH, a ne Ustav države", kazao je Mašić.

On je mišljenja da SDA sada javno zagovara etnički koncept u svom najradikalnijem obliku.

"Volio bih da se SDA-ovi koalicioni partneri u Kantonu Sarajevo, a prije svega DF, izjasne o ovom stavu koji zagovara derogiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava čiju implementaciju upravo DF deklarativno promiče kao svoj politički prioritet. Za SDP BiH, BH Blok, pa i sarajevsku Četvorku nema dileme da je građanska, pravna država i provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava apsolutni prioritet. Baš zato smo mi na suprotnoj strani u odnosu na SDA", zaključio je Mašić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!