Merkel: Neke države nisu povukle kočnicu, moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću

NJEMAČKA U LOCKDOWNU

Merkel: Neke države nisu povukle kočnicu, moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću

Objavljeno na dan 29.03.2021 - 10:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: EPA-EFE


Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u nedjelju od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusa zbog porasta broja zaraženih.

Merkel je sinoć rekla da neke države ne slijede tzv. "kočnicu u nuždi", koju su pristale pokrenuti nakon određenog broja infekcija.

"Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću. I neke države to čine, druge ne", rekla je Merkel u intervjuu koji je emitirala njemačka televizija ARD.

Pozvala je te države da pokrenu planove za otvaranje i provedbu mjera poput strožijih ograničenja socijalnih kontakata, policijskog sata i zahtjeva za rad od kuće.


Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa. No, savezna vlada i 16 država u zemlji sve su više u sukobu oko toga kako to obuzdati. Naime, neke države u kojima je stopa zaraze niža odbijaju povratak u strožiji lockdown.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je u nedjelju zabilježio sedmodnevnu incidencu od 129,7, što je osjetno više nego u petak kada je incidenca još iznosila 119,1.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!