Miletić za BHRT: Protiv BiH se vodi specijalni rat, Hrvatska i Srbija imaju teritorijalne pretenzije

BiH

Miletić za BHRT: Protiv BiH se vodi specijalni rat, Hrvatska i Srbija imaju teritorijalne pretenzije

Objavljeno na dan 06.05.2021 - 15:42 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba


„Nema odgovora zašto do sada nije potpisan sporazum o granici Srbije sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom. Jednostavan je razlog. Zato što i dan danas ove zemlje imaju teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini“, govori za intervjuu „Jedan“ delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti Zlatko Miletić.

Miletić smatra da su te pretenzije prema teritoriji BiH dio specijalnog rata koji nikad nije prestao iako, kako kaže, zvaničnici Srbije i Hrvatske tvrde da to nije tako.

Ako ti već pokazuješ ili izražavaš volju i poštuješ integritet, a to su bili dužni po Dejtonskom mirovnom sporazumu, znači tvoja je obaveza da se taj sporazum o granici potpiše što prije. Da to urade, ja bih o svemu tome imao drugačije mišljenje“, navodi Miletić.

Ko su pojedinci jači od države?

Zlatko Miletić je za BHRT pojasnio svoju ranije datu izjavu u kojoj je rekao da u Bosni i Hercegovini postoje pojedinci koji su jači od države. To su, tvrdi, vođe nacionalnih partija koje drže zemlju u stanju nestabilnosti.„Kada se udruže, oni su jači od institucija što se vidi samo po sebi. Sramota je da smo 25 godina nakon dešavanja u Bosni i Hercegovini došli opet situaciju da govorimo o razdruživanju, o eventualnom ratu, sukobima, incidentima i nekim drugim stvarima i u biti, da nas vraćaju u period 90-tih godina“, smatra delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić.

Novinari otkrivaju kriminal, umjesto policije

Iako se kao delegat u Domu naroda zalaže za veće plaće policajaca i bolje uvjete za njihov rad, Miletić napominje da kriminal otkrivaju novinari, umjesto policijskih agencija i tužiteljstava.

„Pa pogledajte kakvog mi imamo kriminala u zemlji. Za koga ste čuli u zadnja tri ili četiri mjeseca da je neko prijavljen za neki ozbiljan privredni kriminal. To ne rade policijske agencije, pa to rade novinari. Novinari nisu policajci. Ako je to tako pa dajte da zaposlimo novinare, a oni nek idu s posla. Policija mora u skladu sa zakonom da radi svoj posao. Umjesto da policija preuzme primat, da ona zasipa tužilaštvo, ne fingiranim, već stvarnim predmetima, sve bi to bilo drugačije“.

Miletić tvrdi da duže od godinu dana čeka odgovor na delegatsko pitanje upućeno Tužiteljstvu BiH o broju prijavljenih kaznenih djela u određenom periodu tokom pandemije u našoj zemlji, šta je Tužiteljstvo poduzelo, te da li svi tužitelji ispunjavaju normu. Do sada, kaže, nije dobio odgovor.

Vučić na položajima oko Sarajeva nije bio u mirovnoj misiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije na pravi način objasnio svoje prisustvo na položajima oko Sarajeva tokom rata, smatra Miletić.„Ako je on učestovao u tom režimu (režim Slobodana Miloševića op.a.), pa mogao je makar reći: Ja se u to vrijeme nisam trebao naći na tom mjestu, to je bilo pogrešno. Da ne govorim, što će njih trojica, četvorica tu. Dakle, on, Šešelj, Nikolić, da ne nabrajam sve ko je tu bio. Oni su državljani Republike Srbije. Šta će oni u tom momentu u Bosni i Hercegovini? Pa, šta bi on rekao za mene da sam ja bio na Kelemegdanu i gledao dolje neke ljude, koje neko ubija, a nemojmo zaboraviti 1.601. dijete je poginulo u gradu Sarajevu, 11.000 ljudi! Pa nisi ti bio u mirovnoj misiji ovdje kao evropski posmatrač. Suština je da to što si radio, da shvatiš da to nije bilo uredu“, govori Miletić.

„Preslagivanje“ opozicije preuranjeno, ali poželjno

Zlatko Miletić kaže da je „preslagivanje“ na političkoj sceni u BiH, u oba entiteta poželjan proces, ali ga smatra preuranjenim. Vjeruje da se prije toga trebalo pozabaviti pandemijom, vakcinama i pomoći privredi.„Naravno, mene raduje činjenica da opozicione stranke iz FBiH i RS-a pokazuju intenciju da se to u budućnosti može desiti i to je dobra stvar. Ali, te razgovore mislim da treba otvoriti na potpuno drugačiji način. Treba postaviti stvari koje su u tom dijalogu neupitne. Jedna, ili dvije stvari od kojih trebaju krenuti su: Neupitna je Bosna i Hercegovina. Neupitna je Republika Srpska kao entitet. Ako se dogovore samo o te dvije stvari, onda pitanje ekonomije, politike, Ustava, pitanje Izbornog zakona i sve ostalo će biti mnogo lakše. To je moje osobno razumijevanje“ govori za BHRT delegat u Domu naroda PSBiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti Zlatko Miletić.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!