Ministar Cikotić očekuje da će migrantsko naselje u Lipi biti napravljeno za tri mjeseca

BORAVE U ŠATORIMA

Ministar Cikotić očekuje da će migrantsko naselje u Lipi biti napravljeno za tri mjeseca

Objavljeno na dan 21.04.2021 - 13:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ministar sigurnosti Selmo Cikotić danas je sa šefom Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Evropi Eugeniem Ambrosijem i ambasadoricom Austrije Ulrike Hartmann obišao Lipu kod Bihaća gdje je u privremenom šatorskom naselju skoro 1.000 migranata.

Na ovom mjestu je počela gradnja stalnog migrantskog naselja.

"Građevinski radovi na stalnom migrantskom kampu ili naselju su počeli i zaista napreduju vrlo dobro. Procjena je da će planirana dinamika od tri mjeseca za završetak radova biti ispoštovana. Posebno ohrabruje i što se stalno radi na poboljšanju boravišnih i životnih uvslova u privremenom šatorskom naselju, u kojem ovi ljudi trenutno borave. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo našim partnerima u kompletnom procesu - IOM-u, državama Austriji i Njemačkoj, te svim drugim partnerima i donatorima", izjavio je ministar Cikotić.Šef osoblja IOM-a u Evropi Eugenio Ambrosi naglasio je zadovoljstvo organizacijskim i upravljačkim napretkom, odnosno iskorakom državnih institucija u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju migracijski proces.

"Napokon imamo kvalitetnu saradnju svih učesnika u ovom procesu, tako da se već vide i rezultati toga. Svakodnevno napredujemo s poboljšanjem uslova za boravak migranata, kao i s građevinskim radovima. Zajednički idemo ka uspostavi efikasnog sistema, kojim ćemo kontrolirati i upravljati migracijskim procesom u Bosni i Hercegovini. Međunarodna organizacija za migracije i dalje će u potpunosti podržavati državne institucije i biti partner u rješavanju svih problema, ali isto tako nadam se i angažmanu ili konkretnijoj uključenosti svih dijelova države u proces", dodao je Ambrosi.

O poboljšanju humanitarnih, sigurnosnih i organizacijskih aspekata situacije s migrantima i izbjeglicama govorila je i ambasadorica Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann."Ovakav napredak je apsolutno pohvalan i to ne samo ovdje u Lipi, već i u nekim drugim centrima. Vidjela sam kako je to sve prije dvije godine izgledalo u centru Borići, a danas je to prostor za dostojanstven boravak ljudi. Evropska unija i konkretno Austrija su i do sada osigurale značajnu finansijsku podršku, a sigurna sam kako će tako biti i u narednom periodu", kazala je Hartmann.

Početak radova na izgradnji migrantskog naselja za oko 1.500 migranata i izbjeglica osiguran je finansijskom podrškom EU i svih partnera u procesu. Već je kompletirana projektna dokumentacija, dok su raščišćavanjem i pripremom terena omogućeni i prvi konkretni građevinski radovi.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!