Na crnoj listi SAD-a je zbog korupcije, a u BiH će pratiti rad Agencije za prevenciju korupcije

NIKOLA ŠPIRIĆ

Na crnoj listi SAD-a je zbog korupcije, a u BiH će pratiti rad Agencije za prevenciju korupcije

Objavljeno na dan 04.02.2020 - 06:59 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Da je bosanskohercegovačka politika odvojena od stvarnosti pokazuje i najnovija odluka vlasti na nivou institucija BiH da predlože čovjeka s američke crne liste Nikolu Špirića da prati rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Kako je Klix.ba objavio, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sutrašnjoj sjednici trebao bi usvojiti Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH predložio je da se u ovu komisiju imenuje šest državnih parlamentaraca i to po tri iz Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Među njima je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić iz SNSD-a.

Saopćenje američkih vlasti

Ovo će biti četvrta komisija u koju je Špirić izabran u svojstvu delegata. Naime, odlukom većine on je prvo izabran za člana Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, nakon toga za člana Zajedničke komisije za administrativne poslove i u konačnici za člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH.

U trenutnom političkom bivstvovanju Nikole Špirića najzanimljivija je odluka o izboru u Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e, a definitivno bit će i za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Naime, u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je Špirić "uključen u javnu korupciju". Na crnoj listi SAD-a završio je zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e.

"Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!