Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba

Mjesto Dobro Polje

Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci sedam osoba

Objavljeno na dan 07.06.2021 - 13:52 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na području Kalinovika pronađeni su posmrtni ostaci sedam osoba, saopćili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici tokom ekshumacije u mjestu Dobro Polje, općina Kalinovik. Istaknuto je da se masovna grobnica nalazi na nepristupačnoj lokaciji gdje se vrši potraga već sedam dana u različitim vremenskim uslovima.

Nakon okončanja procesa ekshumacije, posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Visokom, kako bi se što prije otpočelo sa procesom utvrđivanja identiteta stradalih osoba pronađenih na ovom području.

Na pronađenim posmrtnim ostacima uočeni su, kako su istakli, tragovi predmeta za vezivanje, kao i oštećenja nastala djelovanjem vatrenog oružja, što će značajno pomoći u istrazi u ovom predmetu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

U procesu ekshumacije učestovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP) u Bosni i Hercegovini, ljekar patolog sudske medicine koji je radio na identifikaciji posmrtnih ostataka, potrebna radna mehanizacija, kao i policijski službenici SIPA-e, te policijski službenici MUP-a Republike Srpske koji su osiguravali lokaciju ekshumacije, a koju su u prethodnim danima posjetili i predstavnici međunarodnih institucija uključenih u traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

Do saznanja u o navedenoj lokaciji za koju su pronađene informacije da se radi o masovnoj grobnici, došlo se zajedničkim operativnim radom SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćili su iz ove pravosudne institucije.

Foto: Tužilaštvo BiH

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!