Na suđenju Miralemu Berbiću za boravak u Siriji uloženi dokazi pribavljeni iz SAD-a

Strano ratište

Na suđenju Miralemu Berbiću za boravak u Siriji uloženi dokazi pribavljeni iz SAD-a

Objavljeno na dan 28.04.2021 - 16:28 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Državno tužilaštvo je među materijalnim dokazima koje je uložilo na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, predočilo dokumentaciju koja je pribavljena iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) putem međunarodne pravne pomoći.

Među uloženim dokazima su dopisi Tužilaštva i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), iskazi svjedoka koji potkrijepljuju navode optužnice, vještačenja i ekspertiza, piše Detektor.

Uložen je dopis Granične policije kojim se, kako je rekla tužiteljica Elvira Stanojlović, dokazuje da je optuženi 29. augusta 2014. sa Sarajevskog aerodroma napustio BiH, analiza jedinca, odnosno “ketiba” na teritoriji Sirije, analiza izraza koje koriste državljani BiH koji su otišli na to područje, te analiza videosnimka “Ponos je u džihadu” sa fotodokumentacijom, kao i dokazi pribavljeni iz SAD-a putem međunarodne pravne pomoći.

“Zanimljivi su zbog činjenica da se u njima navodi nadimak koji je optuženi koristio, zatim same okolnosti zarobljavanja, kao i određeni propagandni materijal koji se odnosi na samog optuženog, a radi se o ‘Ponosu u džihadu’”, rekla je tužiteljica.

Uloženi su i dokazi koji potkrijepljuju činjenicu kada je IDIL proglašen terorističkom organizacijom, ali i izvod iz kaznene evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) za šta je tužiteljica pojasnila da je optuženi ranije osuđivan više puta i da su mu dvije presude brisane.

Berbića optužnica tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani IDIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Na samom početku ročišta predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović je navela da je optuženi tražio novog branioca po službenoj dužnosti uz obrazloženje da ne želi da ga više zastupa dosadašnji branilac koji je također, tražio razrješenje, zbog čega je Berbiću umjesto Almina Hrutića, postavljen novi branilac Bakir Hećimović.

Nastavak suđenja je 17. maja, kada je planirano da se o dokaznim prijedlozima očituje Odbrana te eventualno završne riječi stranaka u postupku.

Foto: Sud BiH

 TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!