Nastavak diplomatskog rata Beograda i Sarajeva, reagovalo i srbijansko Ministarstvo pravde

OČEKIVANE TENZIJE

Nastavak diplomatskog rata Beograda i Sarajeva, reagovalo i srbijansko Ministarstvo pravde

Objavljeno na dan 08.07.2020 - 06:45 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Povodom protesne note koju je BiH uputila Srbiji zbog prvostepene presude Huseinu Mujanoviću izrečenu od strane Višeg suda u Beogradu, Ministarstvo pravde Srbije ističe u saopćenju za javnost da su shodno Ustavu Republike Srbije javna tužilaštva i sudovi u Srbiji samostalna i nezavisna u svom radu i da postupaju.

Ministarstvo pravde Srbije protest koji je uputila Bosna i Hercegovina vidi kao pokušaj politizacije borbe protiv ratnih zločina. Oni dodaju da je postupano kako u skladu sa zakonima Republike Srbije, tako i potvrđenim međunarodnim ugovorima i općeprihvaćenim pravilima međunarodnog prava.

"Ministarstvo pravde ukazuje da stub savremenog pravnog poretka i vladavine prava počiva na tome da nijedno krivično djelo koje se ma gdje izvrši ne smije da ostane nekažnjeno, a što se posebno odnosi na teške zločine protiv međunarodnog humanitarnog prava", navodi se u saopćenju.

Srbija je u svom Ustavu i zakonodavstvu, objašnjava Ministarstvo, uredila nezastarijevanje djela ratnih zločina i univerzalnu nadležnost u pogledu teritorijalne primjene krivičnog zakonodavstva Srbije.

"Iz toga proističe da se u slučaju procesuiranja ratnih zločina primjenjuje krivično zakonodavstvo Republike Srbije bez obzira da li su se isti dogodili na teritoriji Republike Srbije ili na nekom drugom mjestu. Na taj način onemogućeno je izbjegavanje krivične odgovornosti lica osumnjičenih za ratne zločine bjekstvom u neku drugu državu ili pozivanjem na teritorijalnu primjenu zakona. Uzimajući to u obzir zakoni Republike Srbije su proklamovali univerzalnu nadležnost za procesuiranje ratnih zločina, a naročito zločina koji su se dogodili u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije tokom '90", saopćilo je Ministarstvo.

Prema tome su, kako je istaknuto, postupili organi Srbije, Tužilaštvo za ratne zločine i Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu za ratne zločine, u postupku protiv bivšeg komandanta Armije BIH Huseina Mujanovića.

Mujanović je jučer pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora za ratni zločin protiv srpskih civila počinjen 1992. godine u logoru u Hrasnici kod Sarajeva.

"Da je Srbija nedvosmisleno posvećena borbi protiv nekažnjivosti za najsvirepija djela protiv čovječnosti govori i to da u Srbiji postoje posebno specijalizovani državni organi za procesuiranje ratnih zločina na teritoriji bivše Jugoslavije. Pravosudni organi Republike Srbije pokazali su spremnost da jednako procesuiraju sva lica bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. U skladu sa tim, Republika Srbija je usvojila i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, koja je donijeta u saradnji sa Evropskom unije", navedeno je.

Ministarstvo pravde Republike Srbije je u zaključku pisma poručilo kako za Srbiju, procesuiranje ratnih zločina nije dio dnevne politike, već pitanje vladavine prava.

Foto: Shutterstock
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!