Nihad Čolpa: Srbija stavlja bijele trake na ruke građana Federacije BiH

SKANDALOZNA ODLUKA

Nihad Čolpa: Srbija stavlja bijele trake na ruke građana Federacije BiH

Objavljeno na dan 22.12.2020 - 09:24 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Nihad Čolpa nazvao je skandaloznom odluku Srbije prema kojoj stanovnicima entiteta RS nije potreban PCR test prilikom ulaska u Srbiju, dok je ostalim stanovnicima BiH potreban negativan PCR test.

Ovo, kako navodi Čolpa, pokazuje da je ta država još uvijek u dobu Slobodana Miloševića.

"Srbija stavlja bijele trake na ruku građanima koji ne žive u entitetu RS i ruši teritorijalni suverenitet Bosne i Hercegovine, odnosno ovom odlukom priznaje suverenitet entiteta RS. U nadležnosti Srbije nije da se bavi prebivalištem građana BiH ako imaju validan pasoš, osim ako Srbija ne smatra da je anektirala entitet RS, kao što je to uradila Rusija sa Krimom i Donbasom. Pašoš je dokument koji jednako važi za sve njegove nosioce ili za nikoga", ističe Čolpa.

Kako je rekao, zamislite da kažemo da u BiH mogu ući državljani Njemačke koji imaju prebivalište u Bavarskoj, a oni iz Baden-Württemberga ne mogu.


"Zabrinjavajuća je i sramotna šutnja najviših državnih zvaničnika koji još uvijek nisu reagovali na nediplomatsku i necivilizacijsku odluku vlasti u Srbiji. Puna su im usta BiH, a ne vide da Srbija na mala vrata pripaja dio BiH. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina Srbija uspijeva političkim sredstvima ostvariti svoje ciljeve u BiH, što nije mogla ni u vremenu kada je iza nje stajala četvrta vojna sila na svijetu. Sva posljednja negativna politička dešavanja u BiH nešto govore o kapacitetu ljudi koji vode politiku iz Sarajeva", zaključuje Čolpa.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!