Ništa od njemačkih turista na Jadranu? Samo 28 posto ne želi mijenjati planove

OSTAJU JAČATI PRIVREDU

Ništa od njemačkih turista na Jadranu? Samo 28 posto ne želi mijenjati planove

Objavljeno na dan 27.04.2020 - 09:36 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Čelnici njemačke vladajuće koalicije postigli su dogovor oko novih mjera pomoći zbog pandemije koronavirusa. Želi se pomoći i privredi i građanima. Posebne mjere za pomoć ugostiteljima i hotelijerima.

Povećanje pomoći zaposlenicima koji su zbog korona-krize morali preći na skraćeno radno vrijeme, olakšice gastronomima i hotelijerima, pomoć učenicima iz siromašniih obitelji. To su ukratko najvažnije mjere koje predviđa novi, 10 milijardi eura težak dodatni paket vladajuće koalicije u Berlinu.

Izdašna državna pomoć

Zbog privrednih posljedica pandemije trenutno je više od pola miliona njemačkih firmi prešlo na skraćenu radnu sedmicu. Po nekim procjenama u ovoj godini bi čak oko četiri milijuna radnika moglo raditi manje nego inače – njima će država pomoći tako da preuzme (veći) dio plaće.

Do konca ove godine Savezna agencija za rad (njemački zavod za zapošljavanje) će tako od sedmog mjeseca na skraćenom radu preuzeti isplatu maksimalno 80% neto-plaće za radnike koji nemaju djecu, odnosno 87% za one s djecom. Od četvrtog mjeseca će se isplaćivati 70, tj. 77 posto. Do sada je država preuzimala 60, odnosno 67 posto neto-plaće.

Cilj ove mjere je spriječiti masovne otkaze i porast stope nezaposlenosti. Ifo-institut je danas objavio rezultate istraživanja po kojima svaka peta njemačka tvrtka planira smanjenje broja zaposlenika, a skoro 50% ih namjerava do daljnjega odgoditi nove investicije.

Pomoć turističkoj branši?

Vlada će pomoći i domaćim hotelijerima i gastronomima. Stopa poreza na dodanu vrijednost će biti smanjena s 19% na 7%. I ta bi mjera trebala biti na snazi od 1.7.2020. do 30.6.2021. Na poreznim olakšicama je posebno inzistirao bavarski premijer Markus Söder.

Bavarska je turistički jaka destinacija, očito se želi pomoći toj branši u privlačenju domaćih gostiju tokom idućih mjeseci. Jer je sve izglednije da od turističke sezone neće biti ništa – barem ne u dosadašnjem obliku.

To je potvrdio i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon jučerašnjeg virtualnog sastanka sa šefovima diplomacije zemalja članica EU-a. "U 2020 neće biti normalne turističke sezone s punim plažama, ni u jednoj zemlji, ni u Evropi, a ni u nekoj drugoj regiji svijeta", rekao je Maas za ARD.

Njemački ministar (koji inače voli ljetovati na Lopudu) dodao je: "Nema nijedne naznake da bi u dogledno vrijeme mogli ukinuti upozorenja o putovanju njemačkih državljana u druge zemlje svijeta."

On je dodao kao je međunarodni aviopromet praktički blokiran, granice zatvorene a na snazi zabrane kretanja – "sve dok to tako ostane moramo zadržati postojeća upozorenja». Ubuduće će vlada "sedmično analizirati aktualnu situaciju" i procijeniti ima li dovoljno pretpostavki za korekcije te odluke.

"Trenutno to nije slučaj i ne bi bilo odgovorno reći ljudima da mogu ljetovati negdje vani", rekao je Maas.

Šta Nijemci planiraju za ljeto?

Po rezultatima reprezentativne ankete koju je proteklih dana objavio ARD, korona-kriza znatno utječe i na turističke planove njemačkih građana. Kad se radi o godišnjim odmorima u ljeto ove godine, 14% ispitanika kaže da je storniralo već planirani odmor. 21% ih zbog korone želi odgoditi rezervaciju i pričekati kako će se stvari dalje razvijati.

28% ne želi mijenjati svoje planove. A 31% ne planira godišnji odmor (radi se uglavnom o pripadnicima starije populacije i ljudima s nižim primanjima).

Pomoć školama i učenicima

Savezna vlada namjerava produžiti rok isplate socijalne pomoći za nezaposlene, planiraju se porezne olakšice za male i srednje velike tvrtke s ciljem očuvanja likvidnosti, a na raspolaganje će se staviti i 500 miliona eura za opremanje škola tehničkom opremom, odnosno za pomoć učenicima iz siromašnijih obitelji – kako se tijekom „školovanja" od kuće ne bi dodatno povećao inako veliki jaz u odnosnu s djecom iz bogatijih kućanstava.

Konkretno vlada namjerava isplatu subvencija od 150 eura po učeniku ili učenici, s novcem bi se trebala omogućiti kupovina tehničke opreme za lakše digitalno učenje (kompjutora, tableta i slično).
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!