Nobelovka i čelnica Mijanmara Suu Kyi pozvala Rohinje da se ne sukobljavaju

Etničko čišćenje

Nobelovka i čelnica Mijanmara Suu Kyi pozvala Rohinje da se ne sukobljavaju

Objavljeno na dan 02.11.2017 - 09:42 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Liderka Mijanmara Aung San Suu Kyi pozvala je danas građane da se "ne sukobljavaju" tokom posjete regiji Rakhine gdje vladine snage i vojska vrše etničko čišćenje nad manjinskmi narodom Rohinja, javlja Reuters.

Fotograf ove agencije je vidio hiljade očajnih Rohinja koji se pokušavaju probiti kroz močvarni teren i rijeku Naf kako bi se domogli Bangladeša. Neki od njih su u malim čamcima, dok većina pješači noseći djecu u rukama.

Budistička vlast je u augustu, pod plaštom borbe protiv ekstremista započela etničko čišćenje i protjerivanje muslimanske manjine.

Samo u srijedu je više od 4.000 osoba prešlo granicu, rekao je Mohammed Iqbal, zvaničnik policije u Bangladešu reporteru Reutersa, a od augusta je protjerano više od 600.000 Rohinja.

Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir je na meti kritika zbog događaja u njenoj zemlji. Tokom posjete kako prenosi agencija pozivajući se na svjedoke, ona je rekla ljudima da "trebaju živjeti u miru, da će ih vlada zaštiti i da se ne sukobljavaju između sebe".

Ranije je portparol vlade Zaw Htay izjavio za dpa da će čelnica Mijanmar

 
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!