Nova praksa u migrantskim kampovima: Dok se jedni ne vrate, ostalima su vrata zatvorena

UNSKO-SANSKI KANTON

Nova praksa u migrantskim kampovima: Dok se jedni ne vrate, ostalima su vrata zatvorena

Objavljeno na dan 23.10.2019 - 07:04 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Policajci u Unsko-sanskom kantonu već sedam dana sprovode mjere koje im je naložila Operativna grupa za pitanje migracija. Među njima je i, na određen način, ograničeno kretanje migranata koji su smješteni u kampovima.

Migrante koji do sada nisu imali osiguran smještaj službenici MUP-a prebacuju u kamp Vučjak nedaleko od Bihaća.

"Oni koji su već u kampovima imaju slobodu kretanja. Mogu izaći iz kampa, otići do prodavnice ili prošetati gradom, ali tek kada se u kamp vrati grupa koja je prethodno izašla. To tako funkcioniše već nekoliko dana s ciljem uspostavljanja određenog reda", rekao je za Klix.ba glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić.

Kako saznajemo, praksa je da policija otvori vrata i pusti određen broj migranata dok ostali čekaju u kampu. Tek kada se vrate, naredna grupa može napustiti objekat. Takav slučaj je zabilježen u migracionom centru Bira u Bihaću gdje rastu tenzije jer migranti postaju nervozni s obzirom da ne mogu izaći kada požele.
Šiljedić ističe da migranti imaju slobodu kretanja, ali ne na način da ih izađe 300 ili 500 odjednom i da besciljno hodaju ulicama Bihaća.

"Za sada nema nikakvih problema. Treba razmišljati o lokalnom stanovništvu, krivičnim djelima i ostalom. Mora se uspostaviti neki red", dodao je.

Nakon ponoći niko od migranata do narednog jutra ne može izlaziti van kampova.

Operativna grupa za pitanje migracija jučer je ponovila ranije zahtjeve i zatražila hitno izmještanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća. Poručeno je da je odgovornost na Ministarstvu sigurnosti i Uredu za strance BiH. Moguća destinacija Medeno Polje, iako lokalno stanovništvo oštro odbija takvu mogućnost.
Premijer USK Mustafa Ružnić ponovio je kako je Krajina i dalje sama u ovoj krizi, da Evropska komisija nije poslala eksperte koji bi im pomogli u upravljanju krizom, da ne postoji adekvatna zaštita istočne granice niti jačanje struktura Službe za rad sa strancima čija samo dva-tri predstavnika rade na području ovog kantona.

Ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić kazao je kako centri Bira i Miral ne mogu biti bez kontrole i nadzora, navodeći kako su migranti samo u ovoj godini počinili 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!