Novi rizik za stanovnike Aljaske: Ledena klizišta izazivaju cunamije

OTKRIĆE NAUČNIKA

Novi rizik za stanovnike Aljaske: Ledena klizišta izazivaju cunamije

Objavljeno na dan 19.10.2020 - 09:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Novo istraživanje pokazuje da se planine na Aljasci polako urušavaju što se brže topi led koji ih drži, što prijeti stvaranjem ogromnih cunamija koji bi mogli odnijeti veliki broj života i dodatno ugroziti ekosistem, piše The Guardian.

Naučnici upozoravaju da su naseljena područja i glavne turističke atrakcije u velikoj opasnosti. Jedno od područja koje najviše zabrinjavaju stručnjake jesu područja je padina fjorda Barry Arm na Aljasci, koja gleda na popularnu rutu krstarenja.

Klizište Barry Arm nastalo je početkom prošlog vijeka, topljenje se ubrzalo prije deset godina i otkriveno je ove godine pomoću satelitskih fotografija. Ako led sklizne u more, to bi moglo stvoriti valove koji će dosegnuti stotine metara visine i u potpunosti preplaviti turističku destinaciju grada Whittier.

Ranije ove godine je 14 geologa upozorilo da je "vrlo moguće" da će se ovaj scenario desiti u narednih godinu dana, a "vjerovatno" će se desiti u idućih 20.

Naprimjer, 2015. je slično klizište stvorilo cunami koji je uništio šume na padinama aljanskog Taan Fiorda. Osim toga, tokom proteklog stoljeća 10 od 14 najviših zabilježenih cunamija dogodilo se u zaleđenim planinskim područjima.

Stručnjaci smatraju da je postavljanje senzora koji nagovještavaju ubrzanje kretanja leda najbolji način za rješavanje opasnosti. Na ovaj način bi mogli evakuirati grad i na vrijeme evakuirati stanovnike.

Foto:Ilustracija/Shutterstock
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!