Objavljeni finansijski izvještaji za 189 sudija i tužilaca: Plaće, stanovi, automobili...

ŠTA POSJEDUJU

Objavljeni finansijski izvještaji za 189 sudija i tužilaca: Plaće, stanovi, automobili...

Objavljeno na dan 19.07.2021 - 10:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Na poziv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), upućen sudijama i tužiocima da dobrovoljno daju saglasnost za objavu godišnjih ličnih finansijskih izvještaja, veći broj nosilaca pravosudnih funkcija je pozitivno odgovorio.

Veći broj sudija i tužilaca dao je saglasnost da se njihovi finansijski izvještaji javno objave na web stranici VSTV-a BiH.

Poziv je poslat u cilju jačanja ličnog i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe Bosne i Hercegovine.

VSTV BiH je objavio lične finansijske izvještaje za 2020. godinu za 189 sudija i tužilaca koji su VSTV-u BiH dostavili pismenu saglasnost za objavljivanje i koji su dostupni na web stranici pravosudje.ba u rubrici Aktivnosti/Finansijski izvještaji.Potrebno je kliknuti na strelicu pored imena sudije ili tužioca, a potom na opciju "prikaži detalje" (označeno plavom bojom) u desnom uglu.

Tako građani sada javno mogu vidjeti godišnji iznos plaće sudija i tužilaca, imovinu koju posjeduju, kreditno zaduženje i slično. Ipak, nisu prikazana gotovnska sredstva koja posjeduju u bankama.

U ličnom finansijskom izvještaju se, između ostalog, navode aktivnosti koje su nosioci pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti sudije, odnosno tužioca, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Oni također sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.VSTV BiH pozdravlja odluku sudija i tužilaca da dobrovoljno omoguće uvid javnosti u njihove finansijske kartone te vjeruje da će u narednom periodu sudije i tužioci, koji do sada nisu dali saglasnost za objavljivanje, donijeti odluku da se njihovi lični finansijski izvještaji javno objave.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!