Od automehaničara do uspješnog poljoprivrednika, inspirativna priča Selvedina Dervišića

Donji Vakuf

Od automehaničara do uspješnog poljoprivrednika, inspirativna priča Selvedina Dervišića

Objavljeno na dan 01.07.2017 - 11:40 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Već treću godinu Selvedin Dervišić iz Donjeg Vakufa u plastenicima nadomak porodične kuće uspješno proizvodi razno povrće.

Za poljoprivredu se počeo zanimati, kaže, nakon bezuspješnog traganja da se zaposli kao automehaničar, za što se školovao u Bugojnu.

"Nabavio sam motokultivator, kosio i uređivao tuđe parcele. Onda sam odlučio da apliciram za program jedne organizacije od koje sam dobio dva plastenika od po sto kvadrata, s kompletnom opremom" kazao je ovaj Donjovakufljanin.

Dodaje da se opredijelio za plasteničku proizvodnju nekoliko sorti paradajza i paprike, i da je već u prvoj sezoni uspio prodati sav dobijeni urod.

To ga je ponukalo, kaže, da nešto kasnije vlastitim sredstvima kupi i instalira još jedan, treći plastenik.

"Sedamdeset posto mojih proizvoda prodam komšijama i prijateljima, a ostatak odnesem u dvije prodavnice i na pijacu" naglasio je.

Selvedinu u poslu pomaže supruga, nezaposlena medicinska sestra, 13-godišnji sin, kao i majka te punica koje priskoče u pomoć uvijek kada to zatreba.

Ako je suditi po trenutnom stanju u plastenicima, Dervišići bi i ove godine mogli biti zadovoljni količinom i kvalitetom svojih proizvoda.

"S površine od oko dvjesta kvadrata očekujemo 3,5 tona paradajza, a što se tiče paprika trebali bismo imati za prodaju oko 900 kilograma", kazao je.

Poručio je svima koji nemaju stalno zaposlenje da se, ukoliko su to u mogućnosti, počnu baviti plasteničkom proizvodnjom.

"Četveročlana porodica može fino živjeti s 600-700 kvadrata plastenika. Površina na kojoj mi uzgajamo povrće je znatno manja, zbog čega se bavimo i drugim poslovima", zaključio je.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!