Od danas na snazi naredba o zabrani kretanja građana od 21:00 do 05:00 - Dobili smo detalje iz MUP-a - Evo za koga ne važi

EPIDEMIJA

Od danas na snazi naredba o zabrani kretanja građana od 21:00 do 05:00 - Dobili smo detalje iz MUP-a - Evo za koga ne važi

Objavljeno na dan 24.03.2021 - 07:50 | Izvor: USKinfo.ba |


Naredba kojom je ograničeno kretanje građana na cijeloj teritoriji Federacije BiH od 21 sat do 5 sati, danas stupa na snagu.

Od ove naredbe izuzeti su svi uposlenici uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prijevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Portparol Uprave policije MUP-a USK-a Ale Šiljdedić za USKinfo.ba je pojasnio naredbu o zabrani kretanja.

Poslodavac može izdati potvrdu o potrebi kretanja radnika, kako bi on mogao doći u prostorije gdje se obavlja rad. Takvim dokumentom se potvrđuje da je osoba uposlenik preduzeća i da radi u vrijeme trajanja zabrane kretanje, te da je potrebno njegovo prisustvo na poslu. Udruženja građana ne mogu izdavati takve potvrde. Izdavanje lažnih potvrda je na određeni način krivotvorenje isprave što je krivično djelo, rekao je za USKinfo.ba portparol Šiljdedić.

Meni se ne može izdati potvrdu o kretanju, ako radim npr. prvu smjenu i nemam potrebu biti vani u to vrijeme, pojasnio je Šiljdedić.

Prema naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a koje je jučer usvojila Vlada FBiH, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a sva ta okupljanja moraju se odvijati u prostoru koji omogućuje obaveznu fizičku distancu od najmanje dva metra između osoba (osim članova istog domaćinstva).

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da prije isteka datog roka sagleda kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih naredbi i preporuka.

U skladu sa zaključkom od 8. januara 2021., Federalna vlada će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama Vlade FBiH donesenim radi zaštite zdravlja gradana i smanjenja rizika za širenje virusa, napisala je Vlada FBiH u saopćenju.

Foto: Arhiva USKinfo.ba


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!