Odbio najbolju kandidatkinju da bi zaposlio stranačkog kolegu, obrazloženje - on je muškarac

SDP-OV NAČELNIK

Odbio najbolju kandidatkinju da bi zaposlio stranačkog kolegu, obrazloženje - on je muškarac

Objavljeno na dan 17.02.2020 - 11:22 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


BiH je zemlja koja ima ubjedljivo najgori sistem zapošljavanja u državnom sektoru. Javna je tajna da u državnu službu nije moguće "upasti" bez jake političke podrške. Upravu tu podršku nije imala Sanela Pašić iz Ključa.

Umjesto nje, najbolje kandidatkinje, posao u Općini Ključ dobio je stranački kolega SDP-ovog načelnika Nedžada Zukanovića.

Shema zapošljavanja u javnom sektoru u BiH je dobro uhodana: prvo se odredi ko će biti primljen na javni konkurs, zatim se raspisuje javni konkurs na koji apliciraju kandidati, u komisiju koja sprovodi javni konkurs imenuju se osobe od povjerenja i u konačnici članovi komisije od povjerenja najboljim ocjene kandidata za kojeg je i raspisan javni konkurs.

Što se tiče entiteta Federacija BiH, tu su ostavljene i dodatne mogućnost. Čak i ukoliko neki kandidat tokom javnog konkursa bude ocijenjen bolje od kandidata za kojeg je zapravo raspisan konkurs, ostavljena je mogućnost da s liste bude primljen bilo koji kandidat koji ispunjava uslove, dakle ne najbolji.

Upravo ova metoda primijenjena je prilikom zapošljavanja državnog službenika na poziciji matičara u Općini Ključ gdje je umjesto najbolje rangirane kandidatkinje Sanele Pašić zaposlen četverorangirani kandidat Nedžad Pobrić. Odluku o prijemu Pobrića donio je načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović, a koji je zajedno s Pobrićem član Predsjedništva Općinskog odbora SDP-a u Ključu.

Već od samog dana raspisivanja javnog konkursa putem Agencije za državnu službu (ADS) Federacije BiH uočljive su bile naznake da s konkursom, kao i sa većinom drugih, nešto nije uredu, odnosno da će u konačnici biti zaposleni najpodobniji, a ne najkvalitetniji kandidat. Naime, konkurs je raspisan 4. oktobra 2019. godine i kao jedan od posebnih uslova naveden je "položen ispit za matičara".

Jedna od kandidatkinja odmah se požalila ADS FBiH jer posebni uslovi koji su traženi konkursom nisu u skladu s Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Ključ jer u radni odnos mogu biti primljeni i kandidati bez položenog ispita za matičara, ali su ga dužni položiti najkasnije u roku koji je posebnim zakonom ili podzakonskim aktom.

Na navedeni prigovor zaposlenik ADS-a izjavio je "da njima prilikom dostave zahtjeva za raspisivanje konkursa to tako nije predstavljeno". U ovom kontekstu postavlja se pitanje koja je uopće svrha ADS-a: da sprovodi konkurse u skladu sa zakonom i važećim pravilima ili da služe kao oglasna ploča za objavu sumnjivih konkursa javnih subjekata u FBiH, odnosno da igra ulogu saučesnika u malverzacijama.

Nakon žalbe upućene Općini Ključ izmijenjen je sadržaj javnog konkursa i to na način da je 16. oktobra 2019. godine ADS FBiH objavio ispravku u kojoj je navedeno da se na konkurs mogu prijaviti i kandidati koji nemaju položen ispit za matičara. U konačnici, do samog kraja "doguralo" je šest kandidat koji su se našli na listi uspješnih.

Najbolje ocijenjena bila je kandidatkinja Sanela Pašić (100 posto) dok su tri kandidata, među kojima i Nedžad Pobrić, imala 90 posto bodova, a dva kandidata 80 posto bodova. Kada se lista uspješnih kandidata 17. januara 2020. godine našla na stolu SDP-ovog načelnika Nedžada Zukanovića on je odlučio da prednost da svom stranačkom kolegi Nedžadu Pobriću koji je u konačnici i zaposlen na radno mjesto "stručni saradnik za građanska stanja-matičar".

Obrazloženje načelnika

Obrazloženje Zukanovića zbog kojeg je zaposlio stranačkog kolegu, a ne najbolje ocijenjenu kandidatkinju u krajnju ruku može se ocijeniti bizarnim - Nedžad Pobrić zaposlen je zbog svog spola, odnosno jer je muškarac. Zukanović je naveo da je u Općini Ključ na pozicijama državnih službenika manje zastupljen muški spol, a da su na listi uspješnih kandidata sve osobe, osim Nedžada Pobrića, ženskog spola.

Konačnu odluku o regularnosti ovog konkursa dat će Odbor državne službe za žalbe Federacije BiH, a kojem je Sanela Pašić već uputila žalbu u kojoj se požalila na diskriminaciju na osnovu spola. U žalbi je navedeno i da nisu tačni Zukanovićevi navodi o tome da je muški spol manje zastupljen u Općini Ključ s obzirom na to da je izjednačen broj žena i muškaraca na poziciji državnih službenika.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!