Održana novogodišnja korida kod Ključa: Rogove ukrstilo 30 bikova

USK

Održana novogodišnja korida kod Ključa: Rogove ukrstilo 30 bikova

Objavljeno na dan 31.12.2019 - 11:48 | Izvor: USKinfo.ba | nezavisne.com


 Veliki broj ljubitelja borbi bikova uživalo je u koridi, koja je u nedjelju organizovana u Gornjoj Sanici, varošici nadomak Ključa, inače poznatoj po ovakvim dešavanjima.

Ovaj događaj je održan pod nazivom "Novogodišnja korida u Sanici", a nastupilo je ukupno 30 bikova bodača, čiji su vlasnici došli iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. 

Prema riječima Dade Kurtaljevića, organizatora ovog događaja, održano je ukupno 15 borbi u više kategorija, zavisno od veličine i težine bikova bodača.

"Ovu koridu organizujemo već nekoliko godina s obzirom na prisustvo u ovom periodu velikog broja naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu i želja nam je da to postane lijepa tradicija. Pozvali smo vlasnike bikova i obezbijedili smo bogat nagradni fond", istakao je Kurtaljević.

Bikovi su se borili u ograđenom prostoru, koji je za to namjenski izgrađen, a najatraktivnija je bila posljednja borba, kada su u teškoj kategoriji snage odmjerili  Golub, u vlasništvu Kurtaljevića, i Ćiro, čiji je vlasnik Farma "Fis" iz Viteza.

Nakon neizvjesne i uzbudljive borbe, tokom koje nijedan od bikova bodača nije želio pokazati slabost niti ustuknuti pred protivnikom, više strpljivosti i hrabrosti pokazao je Golub.

Inače, Sanica je sredina poznata po dugoj tradiciji organizacije ovakvih događaja, te uzgoju rasnih bikova bodača, koji redovno nastupaju na koridama širom BiH i postižu zapažene rezultate. Tokom ljetnog perioda na ovom prostoru se organizuje poznata "Grmečka korida", jedna od najposjećenijih u BiH, a već dugo u ovoj varošici postoji i djeluje Klub uzgajivača i ljubitelja bosanskog bika.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!