Oporavak BiH će trajati dugo, bit će uspjeh ako do kraja godine vratimo 50% otpuštenih radnika

TEŠKA SITUACIJA

Oporavak BiH će trajati dugo, bit će uspjeh ako do kraja godine vratimo 50% otpuštenih radnika

Objavljeno na dan 17.08.2020 - 08:16 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ekonomski oporavak u našoj zemlji najlakše je mjeriti brojem zaposlenih, a taj trend posljednjih mjeseci nije pozitivan kako se prikazuje.

Najnoviji podaci o stanju broja zaposlenih radnika u Federaciji BiH pokazuju da će ekonomski oporavak biti dugotrajan i koliko je bilo bitno donijeti pravovremene i ozbiljne pakete pomoći privredi, a ne ekonomijom se baviti nakon pandemije koronavirusa, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Od kraja juna ove godine nije došlo do porasta zaposlenosti u FBiH. Bilo je blagih oscilacija, ali u suštini neko vrijeme nema značajnog rasta. Za 45 dana je broj nezaposlenih u FBiH porastao za gotovo 27.000. Danas, nakon 90 dana, od ovog broja ponovo je zaposleno 9.627 radnika ili nekih 36 posto. Bit će veliki uspjeh ukoliko do kraja ove godine uspijemo vratiti 50 posto otpuštenih radnika dosadašnjim mjerama", kaže on.

Neki će reći da je to zbog sezonskih ugovora u školstvu, dodaje, ali ustvari i dalje vlada velika neizvjesnost šta će biti na jesen i zimu.

"Sjetite se svakodnevnih apela iz marta ove godine, za formiranje kriznog ekonomskog štaba, da se donesu hitne mjere pomoći privredi i radnicima i da ekonomski i zdravstveni aspekt pandemije trebaju ići zajedno", podsjetio je naš sagovornik.

Hadžić smatra da je potrebno požuriti kako bismo čim prije krenuli u pravi oporavak ekonomije, jer nam se stalno povećava broj penzionera, radna snaga nam je sve starija, a mladi su masovno napuštali BiH prije pandemije.

"Nemamo jednostavno više vremena za razne eksperimente i uvjeravanja kako nam je divno, a dovoljno je da se okrenemo oko sebe i uvjerimo se u stvarno stanje", zaključio je on.

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 10. sugusta 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 517.234. Od početka pandemije u Federaciji BiH je na dan 5. maj 2020. godine zabilježen najmanji broj zaposlenih i bio je 507.607.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!