Palmer: Oplemeniti institucije BiH da bi bili ispunjeni uslovi za članstvo u EU

OSIGURATI NAPREDAK

Palmer: Oplemeniti institucije BiH da bi bili ispunjeni uslovi za članstvo u EU

Objavljeno na dan 06.08.2020 - 07:14 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Matthew Palmer izjavio je da institucije BiH treba oplemeniti da bi se omogućilo da sistem funkcioniše tako da zemlja ispuni uslove za članstvo u EU.

Tokom webinara, kojeg je organizovao "Balkan insider", Palmer je istakao da je 1995. godina bila prelomna za Balkan, napominjući da je od 1993. godine i lično učesnik u različitim procesima koje su tada počele.

On je naveo da su "godišnjice koje se obilježavaju bitne za region, posebno za zemlje koje su pomogle da se donese mir u BiH".

"To nas istovremeno podsjeća da naš posao nije završen i da je ostalo još mnogo posla, posebno u BiH da obezbijedimo da je sistem funkcionalan i institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom pružaju onu vrstu usluga za koju su bile i namijenjene, te da politički okvir omogući da BiH napreduje na svom evropskom putu", rekao je Palmer.

Prema njegovim riječima, ljudi u BiH imaju apsiraciju za evropsku budućnost i identitet i žele mir, prosperitet, predvidljivost.

"Dejton je pomogao da se stvori ta prilika, ali je sigurno da je neophodno dalje jačanje institucija BiH i oplemenjivanje kako bi zemlja ispunila uslove članstva u EU", smatra Palmer.

U tom smislu, naveo je on, mogu računati na SAD, EU i Evropsku komisiju kao "jake i predane partnere".

Specijalni američki predstavnik za Balkan pozdravio je postignuti sporazum koji je omogućio građanima Mostara da prvi put nakon 12 godine glasaju na izborima, što "predstavlja značajan korak naprijed za BiH".

Kad je riječ o pregovorima Srbije i Kosova, Palmer je naveo da SAD podržavaju proces predvođen EU koji bi trebalo da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine što bi "u idealnom slučaju u srži imalo međusobno priznanje".

"Govoriti o razmjeni teritorija i nekom drugom potencijalnom aspektu sporazuma predstavljalo bi odvraćanje pažnje od suštinskog cilja da Beograd i Priština rade na stvaranju puta ka normalizaciji. Mi taj proces podržavamo", rekao je Palmer.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!