Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu

IZASLANIK SAD-A

Palmer: Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu

Objavljeno na dan 11.02.2020 - 09:03 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Sjedinjene Američke Države polažu velike nade da će Evropska unija sljedećeg mjeseca početi pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i evropski put tih zemalja smatra neophodnim, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

Francuska i Nizozemska zaustavile su otvaranje pregovora o članstvu s ovim dvjema zemljama prošle godine, što je izazvalo razočaranje i zabrinutost na Zapadnom Balkanu u kojem utjecaj šire Rusija i Kina, navodi RSE.

"Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje s kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu, je da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Palmer.

On je istakao kako se Sjedinjene Američke Države nadaju da će odgovor na to pitanje biti da.

"Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu", istakao je Palmer.

On je na poziciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan postavljen u augustu 2019. godine.

Izrazio je zabrinutost zbog ruskog utjecaja u regiji i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za makedonsko-grčki sporazum kojim je okončan 27-godišnji spor između dvije susjedne zemlje.

"Zabrinuti smo zbog ruskih namjera prema Zapadnom Balkanu", kazao je Palmer i dodao: "Također bih ukazao na ruske napore ka obezvređivanju podrške sporazumu između Skoplja i Atine kao još jedan primjer zloćudne aktivnosti ruske države".

Dodao je da Rusija "preferira ranjiv Zapadni Balkan, koji je podijeljen, sumnjičav, s elementima haosa" jer je to, kako ističe, "područje gdje Rusi mogu stvoriti tenzije kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!