Pariz se zatvara na mjesec dana

EU

Pariz se zatvara na mjesec dana

Objavljeno na dan 20.03.2021 - 11:25 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Jednomjesečno zatvaranje stupilo je na snagu u Parizu i drugim francuskim regijama u subotu dok zemlja pokušava suzbiti treći val zaraza koronavirusom.

Otprilike svaki treći stanovnik od 67 miliona ljudi u Francuskoj pogođen je strožim mjerama. No ovo zatvaranje bit će blaže nego ranija zatvaranja.

U 16 administrativnih regija prestaju raditi sve trgovine koje nisu neophodne, ali knjižare i prodavaonice glazbenih instrumenata mogu nastaviti s radom. Učenici mogu ići u škole. Ljudima je dozvoljeno kretanje, ali samo u radijusu 10 kilometara od mjesta prebivališta.

Situacija u široj pariškoj regiji posebno je zabrinjavajuća. Pacijenti su prebačeni u bolnice u druge dijelove zemlje zbog nedovoljnog broja kreveta na odjelima intenzivne njege.


Broj novih zaraza na 100.000 stanovnika u tjedan dana popeo se na 450 u široj pariškoj regiji.

“Znamo uzrok ovog trećeg vala: dolazak takozvane britanske varijante koja sad čini gotovo tri četvrtine zaraza”, rekao je premijer Jean Castex u četvrtak.

“Ove mjere mogu se proširiti na druge dijelove zemlje”, upozorio je Castex.

Osim na Pariz, nova pravila odnose se i na nekoliko područja na sjeveru te na departman Maritimne Alpe čije je središte Nica.TAGOVI

PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!