Patrijah Irinej: Srbija bez Kosova nije Srbija, to je naš Jerusalim i Palestina

PEĆ

Patrijah Irinej: Srbija bez Kosova nije Srbija, to je naš Jerusalim i Palestina

Objavljeno na dan 13.04.2019 - 23:45 | Izvor: USKinfo.ba | fokus.ba


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je okupljenim vjernicima u Pećkoj patrijaršiji da nisu sami, te da se “pogledi moćnih svjetskih sila polako mijenjaju”.

“Srbija bez Kosova nije Srbija, samo sa Kosovom  jeste ono što je bila i što treba da bude”, istakao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je rekao da je Kosovo, pored svega što se čini da se zadrži u okviru Srbije kao sveta zemlja, kao Jerusalim, kao Palestina, najsvetija srpska zemlja.

“Kosovo se nalazi u jednom velikom iskušenju, gospod je dopustio da se desi ovo što se desilo. Ako bacimo pogled na našu bližu i dalju prošlost vidimo da je ovo gospod dopustio radi našeg odnosa prema Kosovu i kosovskim svetinjama. Nismo umjeli da cijenimo veličinu i značaj svetinja, pa smo se lakomisleno odnosili prema njima”, rekao je patrijarh u besjedi.

On je izrazio nadu da će se istorija ponoviti da se Srbi počnu vraćati na Kosovo s obzirom na to da ovo nije prvi put u istoriji, jer je bilo sličnih, a možda i većih stradanja, kao i vremena kada je Kosovo bilo lišeno srpskog naroda, pa su se ljudi polako vraćali i oživljavali.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!