Petnaestero mrtvih i više od 160 nestalih u odronu ledenjaka u Indiji

SVIJET

Petnaestero mrtvih i više od 160 nestalih u odronu ledenjaka u Indiji

Objavljeno na dan 08.02.2021 - 07:33 | Izvor: USKinfo.ba | N1


Najmanje 15 ljudi je poginulo, a više od 160 se vode kao nestali na sjeveru Indije nakon odrona ledenjaka na Himalaji koji je pao u rijeku prouzročivši nagli porast vodostaja.

Incident se dogodio u nedjelju ujutro u okrugu Chamoli u Uttarakhandu na Himalaji, oko 2000 metara iznad razine mora.

Golema vodena masa koja je nosila komade ledenjaka oštetila je dvije hidroelektrane i pet mostova u riječnom sustavu Alaknande i odnijela je ceste, prisilivši vlasti da evakuiraju sela u toj regiji.

U spasilačkoj operaciji koja je nastavljena tijekom noći pronađeno je 15 tijela, priopćila je policija. Vjeruje se da je većina poginulih i nestalih radila u hidroelektranama.

Nakon nesreće 202 osobe su nestale, ali je dosad spašeno 25, rekao je u ponedjeljak novinarima šef državne policije Ashok Kumar.

Dodao je da se nastavljaju napori za spašavanje 30 radnika zarobljenih u tunelu hidoelektrane.

“Od jutros smo intenzivirali operaciju potrage za tih 30 radnika. Spasili smo 12 radnika iz drugog tunela u nedjelju”, rekao je glasnogovornik indijsko-tibetanske pogranične policije Vivek Pandey dodavši da težak teren, niska temperatura i blato otežavaju spasilačke napore.

Još se ne zna što je prouzročilo odron ledenjaka u Uttarakhandu, no otprije se zna da je ta država u zapadnom području Himalaja sklona nenadanim poplavama i klizištima.

U lipnju 2013., kada su najobilnije monsunske kiše u zadnjih nekoliko desetljeća u tom području prouzročile velike poplave, smrtno je stradalo oko 6000 ljudi.

Foto:  YouTube/Screenshot
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!