Pettigrew u ime ''Radne grupe za BiH'' zatražio pomoć Bidena u vakcinaciji bh. građana

MOLBA ZA DONACIJE

Pettigrew u ime ''Radne grupe za BiH'' zatražio pomoć Bidena u vakcinaciji bh. građana

Objavljeno na dan 19.05.2021 - 12:56 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba / Foto: Klix.ba


Grupa od nekoliko Bosanaca i Hercegovaca i Amerikanca porijeklom iz BiH ujedinjenih u "Radnu grupu za Bosnu i Hercegovinu" uputili su pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joeu Bidenu u kojem ga pozivaju da osigura donacije vakcina protiv koronavirusa za BiH.

Pismo je napisao profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew u ime "Radne grupe za BiH", a potpisnici su članovi grupe, izbjeglice iz BiH i prijatelji BiH uključujući liječnike, advokate, privrednike, aktiviste i akademike.

Potpisnici pisma, kaže za Fenu Pettigrew, naglašavaju situaciju u BiH jer prema podacima Univerziteta Johns Hopkins: Resursnog centra za koronavirus BiH pati od velike stope smrtnosti povezane s infekcijama koja iznosi 4,4 posto što pozicionira BiH na deveto mjesto zemalja po broju preminulih, a manje od jedan posto populacije je primilo vakcinu."U našem pismu tražimo od predsjednika Bidena da pošalje Bosni i Hercegovini Covid-19 vakcine kao odgovor na krizu", kazao je profesor.

Podsjeća da su Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i Ured visokog predstavnika nedavno osudili retoriku Republike Srpske u vezi s "mirnim razlazom" BiH kao "podjelu" i "neodgovornost", jer skreće pažnju koja se treba posvetiti borbi protiv Covida-19.

"Zbog političkog zastoja, koji je djelomično uzrokovan administrativnom složenošću Daytonskog sporazuma, do sada BiH nije bila u mogućnosti poduzeti učinkovitu kampanju vakcinacije zbog nedostatka vakcina, ali i koordinacije na državnom nivou", smatraju potpisnici.

Kontaktirali su stoga predsjednika Bidena da odgovori na takvo stanje zbog njegove dugogodišnje podrške BiH koja je najviše pokazana njegovim historijskim govorom u Senatu 13. decembra 1995. godine kada je osudio međunarodnu agresiju i zločin genocida u BiH."Građani BiH ne zaslužuju da više budu žrtve političkog zastoja podstaknutog etno-nacionalizmom, zastoja koji se može smatrati tragičnim nasljeđem međunarodne agresije i genocida počinjenog nad BiH od 1992. do 1995. godine", ističe se u pismu.

Jedan od članova "Radne grupa za BiH" je i svjetski poznati neurohirurg iz Sarajeva i profesor neurohirurgije na Zdravstvenom centru Univerziteta Tennessee u Memphisu Kenan Arnautović koji je naglasio da bi vakcine koje osigura administracija Bidena za BiH ne samo spasile živote nego i pružile značajan poticaj iscrpljenim bh. građanima tokom ovih teških vremena.

U međuvremenu Biden je najavio da će SAD donirati 80 miliona doza vakcina protiv Covida-19 širom svijeta počevši od sljedećeg mjeseca te potpisnici pisma smatraju da je njihovo pismo došlo u pravo vrijeme jer daje jasnu sliku zašto su BiH posebno potrebne donacije vakcina.

Izrazili su nadu da će pismo doprinijeti da Biden usmjeri dovoljno doza vakcina od planiranih 80 miliona i za BiH kako bi vakcinisalo do 70 posto stanovništva.

Pismo je također proslijeđeno državnom tajniku SAD-a Antonyu Blinkenu, administratorici u USAID-u Samanthi Power, ambasadoru SAD-a u BiH Ericu Nelsonu i visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu Valentinu Inzku.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!