Pismo iz BiH upućeno UN-u: HNS se lažno predstavlja kao nezavisna nevladina organizacija

AKT OTIŠAO U ŽENEVU

Pismo iz BiH upućeno UN-u: HNS se lažno predstavlja kao nezavisna nevladina organizacija

Objavljeno na dan 16.10.2019 - 10:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH uputila je pismo stalnim misijama pri Ujedinjenim nacijama (UN) u Ženevi, a povodom lažnog predstavljanja Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS) pred tijelima UN-a kao nezavisne nevladine organizacija branitelja ljudskih prava.

U periodu od 8. do 11. oktobra 2019. godine su se u UN-u u Ženevi održavale predsesije za Univerzalni periodični pregled (UPR) o stanju ljudskih prava. UPR je UN mehanizam koji prikuplja relevantne informacije od država članica, informacije od UN-ovog Ureda visokog komesara za ljudska prava te informacije drugih relevantnih subjekata poput organizacija civilnog društva.

Preporuke koje se daju u okviru UPR-a predstavljaju jedan od najznačajnijih zagovaračkih alata civilnog društva u polju ljudskih prava. Stoga organizacije civilnog društva imaju značajnu ulogu u UPR procesu kako bi se osiguralo da se Bosni i Hercegovini upute najbolje preporuke za unapređenje ljudskih prava kroz primjenu međunarodnih standarda.

"Iako registrovana kao udruženje u skladu sa zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini, HNS je organizacija čiji je predsjednik ujedno i predsjednik jedne političke partije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, organizacija čiji Statut u članu 21. jasno propisuje da su članovi Sabora izabrani i imenovani zvaničnici u Bosni i Hercegovini – isključivo Hrvati te organizacija čiji članovi predsjedništva su zvaničnici političkih partija i izabrani i imenovani zvaničnici u Bosni i Hercegovini", saopćili su.
Imajući ovo u vidu, neprihvatljivo je da HNS, predstavljajući se kao nevladina organizacija branitelja ljudskih prava – što očigledno nije, zauzima prostor koji je u međunarodnim organizacijama isključivo namijenjen organizacijama civilnog društva, kazali su.

"S obzirom na to da se u domaćoj javnosti značaj ove organizacije često minimizira i naziva je se samo jednim u nizu udruženja – što ono pravno-formalno i jeste, ipak upozoravamo da ista koristi tu činjenicu lobirajući pred međunarodnim organizacijama za političke interese jedne političke partije, a sve predstavljajući se upravo isključivo kao udruženje", zaključuje se u saopćenju.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!