Po 12 godina zatvora za ratni zločin u općini Ključ

!

Po 12 godina zatvora za ratni zločin u općini Ključ

Objavljeno na dan 15.11.2019 - 09:05 | Izvor: USKinfo.ba | balkans.aljazeera.net


Apelacijski sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su dvojica pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) Marko Pauković (48) i Dragan Bajić (52) zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi i pravosnažno ih osudio na po 12 godina zatvora zbog ubistva petero Bošnjaka u Kamičku, u općini Ključ (Bosna i Hercegovina) 1992, prenosi agencija Tanjug.

Prethodno su dva puta u prvostepenim postupcima bili oslobađani od optužbi zbog nedostatka dokaza.

Tom trećestepenom odlukom, koja je objavljena na sajtu beogradskog Apelacijskog suda, potvrđena je drugostepena presuda tog suda kojom je u maju ove godine preinačena druga prvostepena oslobađajuća presuda.

Bajić i Pauković sada su pravosnažno proglašeni krivim što su 10. oktobra 1992. u Kamičku, kao pripadnici Vojne policije Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske ubili Hasana Rahića (60), Minku Jusić (70), Muniru Hotić (54), Đemilu Behar (54) i tada maloljetnu Safetu Behar (12), pucajući u njih iz automatskih pušaka.

Jedini mogući zaključak

U obrazloženju pravosnažne odluke navodi se da izvedeni dokazi nesumnjivo ukazuju na jedini mogući zaključak: da su baš ti okrivljeni izvršili to krivično djelo.

Sud je utvrdio i da je kod okrivljenih postojao, kako se navodi, jedinstveni umišljaj jer je "jedan prihvatao radnje drugoga kao svoje i zajedničke, izražavajući time volju da zajedno izvrše delo".

Prilikom donošenja odluke o kazni sud je od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenih cijenio njihov raniji život, da su u vrijeme izvršenja krivičnog djela imali 21, odnosno 24 godine, kao i njihove porodične prilike.

Kao otežavajuću okolnost sud je cijenio težinu izvršenog krivičnog djela i njegove posljedice, odnosno kako su tada stradale četiri žene i djevojčica od 12 godina te da su ubijene bile nezaštićena lica koja nisu doprinijela takvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osjećaj ugroženosti, dodaje Tanjug.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!