Podignuta optužnica protiv dva državljana Afganistana zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH

BiH

Podignuta optužnica protiv dva državljana Afganistana zbog krijumčarenja migranata iz Srbije u BiH

Objavljeno na dan 16.06.2021 - 17:45 | Izvor: USKinfo.ba | Foto: Tužilaštvo BiH


Optuženi se terete da su organizovali i realizovali krijumčarenje veće grupe migranata čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, u blizini Zvornika.  

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.   Kamran Zakhil, rođen u Kabulu, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru,

2.   Darwish Zainullah, rođen u Jala Abat, Afganistan, državljanin Afganistana, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, omogućili i lično sudjelovali u krijumčarenju veće grupe ilegalnih migranata iz Republike Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini, na teritoriju Bosne i Hercegovine.U optužnici se navodi da su optuženi postupali suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o borbi protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala tako što su dana 23.04. ove godine, na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, u vrijeme smanjene vidljivosti u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem grupu od 11 ilegalnih migranata sa područja Srbije u BiH, nakon čega su od strane policijskih službenika Granične policije BiH otkriveni i lišeni slobode.

U grupi ilegalnih migranata bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost krijumčarenih osoba, omogućivši im na taj način boravak u BiH, čime su počinili krivično djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, sopćeno je iz Tužilaštva BiH.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!