Povećan priliv migranata u BPK

BiH

Povećan priliv migranata u BPK

Objavljeno na dan 11.05.2021 - 09:49 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba /


Šef Odsjeka za analitiku i zaštitu tajnih podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Mirsad Kamenica izjavio je da je u proteklih nešto više od mjesec dana povećan priliv migranata na području tog kantona.

Kamenica je podsjetio da je prošle sedmice u Goraždu evidentirana veća grupa stranih državljana, bez identifikacionih dokumenata.

“Patrola policije je 7. maja pronašla tri grupe stranih državljana od ukupno 60 osoba za koje se sumnja da su ilegalni migranti porijeklom iz Afganistana, među kojima je bilo 22 maloljetne djece. 

Oni su predati na daljnji rad službenicima Ministarstva sigurnosti BiH – terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Goraždu na daljnje postupanje”, rekao je Kamenica i napomenuo da je 31 osoba registrirana i tokom aprila.

Po njegovim riječima, s boljim vremenskim prilikama, u narednom periodu očekuje se i prolazak većeg broja migranata kroz ovaj dio BiH.“Oni pretežno dolaze iz pravca Čajniča, odnosno Crne Gore i mi poduzimamo sve mjere i radnje iz naše nadležnosti. Migrante koje zateknu, naše patrole legitimišu, obavijeste Graničnu policiju BiH i, ako se radi o vojno sposobnim obveznicima, Granična policija dolazi po njih i vraćaju ih u državu iz koje su došli. Ukoliko se radi o porodicama s malom djecom, starijim ili bolesnima, oni se predaju terenskom centru Službe za poslove sa strancima Goražde i oni poduzimaju daljnje mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, rekao je Kamenica.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!