Pripadnici SIPA-e hapse službenike UIO BiH zbog primanja dara i zloupotrebe položaja

NASTAVAK "BRENDA"

Pripadnici SIPA-e hapse službenike UIO BiH zbog primanja dara i zloupotrebe položaja

Objavljeno na dan 03.02.2021 - 08:10 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


U ranim jutarnjim satima pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nastavili su realizovati operativnu akciju "Brend" na šest lokacija, potvrdio je za Klix.ba Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e.

Pretresaju stambene objekte, poslovne prostore i vozila u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima. Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Regionalnog ureda u Tuzli.

Oni se terete za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela kao što su primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja i ovlasti.

Prema prvim informacijama, osumnjičeno je šest osoba. Akcija se provodi po nalogu Suda i pod nadzorom Tužilaštva BiH.


Prije dvije godine, krajem februara, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA-e su uhapsili 11 carinskih službenika zbog primanja dara na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UIO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela, zbog sumnje da su protuzakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora, koje su bili obvezni vršiti. Na ovaj način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist te nanosili štetu budžetu, odnosno svim građanima BiH.

Foto:Ilustracija
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!