Profesor osuđen na godinu i po zatvora, uzimao novac za prolaznu ocjenu

Kalesija

Profesor osuđen na godinu i po zatvora, uzimao novac za prolaznu ocjenu

Objavljeno na dan 29.09.2020 - 14:07 | Izvor: USKinfo.ba | radiosarajevo.ba


Općinski sud u Kalesiji je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića.

Optužen je zbog produženog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Kuraliću je izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude, a koja se odnosi na zabranu vršenja dužnosti profesora u MSŠ u Kalesiji, kao i svim drugim osnovnim i srednjim školama u BiH.

Za dvije radnje iz optužnice sud je Kuralića oslobodio od optužbe, te će Tužilaštvo u ovom dijelu presude i vezano za izrečenu krivičnu sankciju izjaviti žalbu Kantonalnom sudu Tuzla.

Podsjećamo, optužnicom se Kuralić tereti da je, radeći kao profesor u pomenutoj školi, u jednoj situaciji u junu 2008. godine, te u još nekoliko situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu mašinskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM.

Prema optužnici, novac je uzimao kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Navedeno je i da je primao novac u nekoliko situacija i tako sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.200 KM.

U osuđujućem dijelu nepravosnažne presude se navodi iznos pribavljene koristi od oko 800 KM, koji se optuženom oduzima.

Foto:Avaz
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!