Prosvjetni radnici u USK zabrinuti zbog obustavljanja njihove vakcinacije

USK

Prosvjetni radnici u USK zabrinuti zbog obustavljanja njihove vakcinacije

Objavljeno na dan 04.05.2021 - 14:17 | Izvor: USKinfo.ba | bhrt.ba / Foto:Bhrt.ba


Nezadovoljstvo podatkom da vakcinacija prosvjetnih radnika u Bihaću, Cazinu, Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu i Ključu nije ni počela, iako su na početku svrstani u prioritetnu grupu stanovništva, bilo je i povod za današnju konferenciju za novinare Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK).

“Početkom aprila smo obaviješteni da smo svrstani u prioritetnu grupu stanovništva za vakcinaciju i naše kolege u Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bužimu vrlo brzo su i vakcinisani. Nakon toga je sve stalo i niko nam ne odgovara na naša pitanja. Sedmoro kolega iz srednjeg obrazovanja u kantonu je nažalost umrlo zbog posljedica zaraze koronavirusom, a samo u Bihaću je više od 30 posto prosvjetnih radnika bilo na neki način izloženo koronavirusu. To su zabrinjavajući podaci, koji nam dodatno otežavaju posao u ovim okolnostima”, riječi su Adnana Suljanovića iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Zaposleni u obrazovanju su izrazili zabrinutost zbog obustavljanja procesa njihove imunizacije, te između ostalog i zbog pripreme uslova za nesmetan početak naredne školske godine tražili konkretnu reakciju i odgovore nadležnih.“S obzirom na specifičnost našeg posla, odnosno rad sa djecom i mladima, došli smo u situaciju da mnogi od nas u strahu dolazimo na posao. Nažalost, jedan od naših kolega se trenutno u Kantonalnoj bolnici u Bihaću na respiratoru bori za život, a još početkom aprila se prijavio za najavljeni proces imunizacije prosvjetnih radnika. Prvo smo bili u prioritetnoj grupi stanovništva, a očito da to više nismo, pa bi možda bilo dobro da nam se to kaže i da nas se uputi na neki drugi način ili proces prijave za vakcinaciju”, kazala je Samira Muminović iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Predsjednica Kantonalnog sindikata osnovnog i predškolskog obrazovanja Zehra Hadžić potvrdila je i kako je u njihovoj oblasti gotovo identična situacija, zbog čega prosvjetni radnici sa neizvjesnošću gledaju ka narednoj školskoj godini.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!