Račun Kantonalne bolnice odblokiran, ali do 3. maja - Ministrica Ćemalović i direktor Havić za USKinfo.ba o detaljima sastanka

Sastanak sa dobavljačem

Račun Kantonalne bolnice odblokiran, ali do 3. maja - Ministrica Ćemalović i direktor Havić za USKinfo.ba o detaljima sastanka

Objavljeno na dan 14.04.2021 - 10:31 | Izvor: USKinfo.ba |


U zgradi Vlade USK-a završen je sastanak premijera USK-a, ministrice zdravstva Nermine Ćemalović, direktora Kantonalne bolnice Hajrudina Havića, predstavnika Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a i dobavljača lijekova i sanitetske opreme.

Zbog višemilionskih dugovanja Kantonalne bolnice prema dobavljaču, blokiran je račun ove zdravstvene ustanove.

Danas je na sastanku dogovoreno da se odblokira račun, ali samo do 3. maja uz ispunjenje određenih uslova.

Danas na sastanku sa premijerom i firmom koja nas je blokirala je dogovoreno da se račun odblokira do 3. maja, do ispunjenja određenih uvjeta. Do tada će račun biti prohodan i funkcionisati. Do tada bi mi trebali uraditi određene stvari koje smo se dogovorili danas na sastanku, rekao je za USKinfo.ba direktor Kantonalne bolnice dr. Hajrudin Havić.

Trenutno se radi o dugovanjima od 2 400 000,00 KM glavnice i od 300 do 400 hiljada kamate. Sud je blokirao oko 3 miliona KM. Mi ta sredstva, naravno, nemamo na računu ali je naloženo da se zalede sva sredstva koja dođu, kazao je direktor Havić.

Ukupan dug prema ovom dobavljaču je oko 5 miliona KM. To nam je najveći dobavljač lijekova i sanitetske opreme, dodao je Havić.

Kao jedan od uslova spominje se i stavljanje u funkciju jednog medicinskog aparata. Konkretno, radi se o ultrazvučnom razbijanju kamenca. Taj aparat Kantonalna bolnica iznajmljuje od dobavljača, ali on nije u funkciji jer mu nedostaje rješenje od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

Ono što moje ministarstvo i ja kao ministrica možemo napraviti, to je da ubrzamo donošenje rješenja Federalnog ministarstva zdravstva vezano za rad na ovom aparatu i za neke druge tercijarne usluge koje bi se radile u Kantonalnoj bolnici, rekla je za USKinfo.ba ministrica zdravstva USK-a, Nermina Ćemalović.

11,5 miliona KM je ukupan dug Kantonalne bolnice

Stalno nove obaveze. Ta dugogodišnja dugovanja se moraju riješiti. Da li je to kredit ili neko drugo rješenje, ne znam, nisam pravnik, ali definitivno se Kantonalnoj bolnici moraju ubrizgati sredstva preko 11 miliona KM. Ona sada otplaćuje kamate od prošle tužbe istog ovog dobavljača, a sada je došla ova, a očekujemo do kraja godine još jednu, otprilike ovoliku, izvršnu. Ne može se Kantonalna bolnica s tim nositi, rekla je ministrica Ćemalović.


ZABRANJENO KOPIRANJE SADRŽAJA
Napomena o autorskim pravima za tekst ovog članka

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio (maksimalno trećinu) ovog autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal USKinfo.ba i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst!

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, i to samo uz dozvolu uredništva portala USKinfo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo:

Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!