Reakcija Mladena Grujičića nakon odluke CIK-a

BiH

Reakcija Mladena Grujičića nakon odluke CIK-a

Objavljeno na dan 21.01.2021 - 13:49 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ocijenio je da je odluka Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u ovoj opštini politički motivisana i režirana, te najavio ''žalbu srpskih stranaka na tu odluku, a ukoliko bude osnova i krivične prijave protiv članova komisije''.

Grujičić, koji je bio zajednički kandidat svih srpskih stranaka i pobjednik proteklih izbora, rekao je novinarima da se odluka o poništavanju izbora u Srebrenici ”mogla očekivati na osnovu izjava članova CIK-a BiH, a ne na osnovu činjenica o regularnosti izbora”.

“Jasno nam je da je unaprijed bilo dogovoreno u Sarajevu da će se ovaj scenario desiti ukoliko pobijedi srpski kandidat za načelnika. Smiješno je i neprihvatljivo obrazloženje da se zbog 50 sumnjivih glasača sa navodno isteklim dokumentima ponište kompletni izbori i moja pobjeda od 1.200 glasova više od bošnjačkog kandidata”, ocijenio je Grujičić.

On kaže da je neprihvatljivo da CIK poništi izbore zbog svoje greške, jer je njihova nadležnost i odgovornost ažuriranje i validnost biračkog spiska.


“Oni su odgovorni ukoliko je na biračkom spisku bilo umrlih ili osoba sa isteklim ličnim dokumentima i stvorili uslove za eventualnu manipulaciju”, istakao je Grujičić.

Konstatujući da nije bilo nikakvog razloga za poništavanje izbora, Grujičić je rekao da će ”srpske stranke iskoristiti sva pravna sredstva da se žale na ovu odluku i ukoliko bude bilo osnova podnijeti krivične prijave protiv članova CIK-a BiH”.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, podsjećamo, donijela odluku o poništavanju rezultata izbora za 26 od 28 birališta za Srebrenicu kao i 89 od ukupno 108 birališta u Doboju. Za odluku o poništavanju izbora glasalo je šest članova CIK-a Željko Bakalar, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Jovan Kalaba, Suad Arnautović i Vanja Bjelica – Prutina. Vlado Rogić je jedini bio protiv.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!