Reforma stiže: Poslodavci predlažu smanjenje doprinosa na 30 posto?

Vlada FBiH

Reforma stiže: Poslodavci predlažu smanjenje doprinosa na 30 posto?

Objavljeno na dan 11.03.2019 - 09:23 | Izvor: USKinfo.ba | faktor.ba


Vlada FBiH je pripremila prijedlog kojim se stopa doprinosa smanjuje sa 41,5 na 33,5 posto, kazao je predsjednik UPFBiH

Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) je najavilo kako namjerava narednom sazivu Vlade FBiH uputiti nacrte 24 zakona za poboljšanje poslovnog okruženja. Tim povodom razgovarali smo sa predsjednikom UPFBiH Adnanom Smailbegovićem. Ono što nas je interesovalo, kako konkretno ovim zakonima namjeravaju poboljšati poslovno okruženje u FBiH, šta predlažu, šta očekuju.

Koje oblasti obrađuju zakoni čije usvajanje namjerava pokrenuti Udruženje poslodavaca FBiH i na koji način se namjerava poboljšati poslovno okruženje u FBiH?

- Mi smo napisali 24 zakona, od kojih su mnogi izmjene postojećih zakona, ali ima i potpuno novih prijedloga. To je sve ono što se odnosi na poslovni ambijent u BiH. Među njima su zakon o doprinosima, o porezu na dohodak, o porezu na dobit, o štrajku, o stečaju, o zaštiti na radu, do nekih koji su možda manje važni kao što su zakon o zdravstvenom osiguranju, o profesionalnoj rehabilitaciji i osposobljavanju osoba sa invaliditetom i drugi. Mi smo posljednju godinu dosta intenzivno radili na tim zakonima i uputili smo nekoliko tih zakona na Ekonomsko-socijalno vijeće FBiH, nekoliko zakona koji bi mogli ići po skraćenoj proceduri, jer se mijenjaju samo dva ili tri člana, uputili smo na Parlament FBiH, takvih je pet ili šest zakona, a neke smo uputili Vladi FBiH. Međutim, svjedoci smo šta se dešavalo u posljednjih šest mjeseci, pa i više, odnosno prije oktobarskih izbora, kada je u tom periodu fokus bio na borcima, bile su blokade, tako da su ti zakoni stavljeni "na stranu". Mi smo očekivali da će se formirati nova vlast i da će se ponovo pokrenuti priča o usvajanju tih zakona. Međutim, sve se nekako odugovlači. Mi smo imali pritisak našeg članstva da pokrenemo incijativu za usvajanje ovih zakona. Mi imamo Vladu, bez obzira na to kada će biti imenovana nova, imamo Parlament koji radi, tako da smo odlučili da to sve reaktiviramo i da pokušamo da neki od tih zakona prođu predviđenu proceduru usvajanja.

Za koliko je predviđeno umanjenje doprinosa i poreza, prema prijedlogu UPFBiH?

- Mi se borimo za rasterećenje privrede i zakon o doprinosima je jedan od finansijski najtežih zakona, što se tiče poslovne zajednice. Za taj zakon je vezano blizu dvije milijarde KM prihoda fondovima godišnje, tako da smo pokušali da napravimo neku "matematiku". Vlada je to već više-manje pripremila. Mi smo uložili mnogo amandmana na njihov prijedlog. Nismo prezadovoljni tim rješenjima, ali pokušavamo da budemo do kraja objektivni. Nama nije cilj da se smanje doprinosi privredi, a da onda penzioni ili zdravstveni fondovi dođu u probleme. Nama je cilj da se ti fondovi nastave puniti onim intenzitetom kao i do sada, a da se prekomponovanjem nekih drugih poreza smanje doprinosi i da se umanjenjem sive ekonomije, povećanim zapošljavanjem i povećanom poreskom disciplinom pune fondovi.

Možete li precizirati koliko bi to umanjenje stope doprinosa bilo, a koju bi trebala plaćati privreda?

- Vlada je do sada pripremila prijedlog smanjenja sa 41,5 posto na 33,5 posto, s tim da je povećano proširenje poreske osnovice na topli obrok, prijevoz, regres... Znači nema neoporezivih davanja. Mi to podržavamo, ali cijenimo da je ovdje zahvatanje nešto veće. Mi mislimo da bi to, sa neutralnim efektom, trebalo biti 30 posto, govorimo o bruto plaćama, s tim da mi podržavamo jedan projekat koji se zove "Fiskalna devalvacija", kojim bi se dodatno smanjili doprinosi na račun nekih drugih poreza, kao što su porezi na imovinu, koncesije, a u konačnici i PDV. O tome se ne govori puno, ali mi cijenimo da bi i to bilo korisno za ovu državu, ali da to povećanje spomenutih poreza ide isključivo na račun doprinosa, odnosno na račun smanjenja cijena rada.

Da li među ovih 24 zakona ima i onih koji govore o boljoj pravnoj zaštiti radnika, o povećnju plaća, odnosno minimalne cijene rada i slično ili ste taj dio prepustili sindikatima?

- Mi smo obrađivali i ta pitanja. Što se tiče minimalne cijene rada, ona je aktuelna ovih dana. Usvojene su izmjene Zakona o radu, u kojima je definirano da će minimalnu cijenu rada određivati Vlada, uz konsultacije sa ESV-om, te da će Vlada pripremiti uredbu kojom će definirati kriterije po kojima će se određivati minimalna plaća. Mi cijenimo da nije dobro da paušalno određujemo tu minimalnu plaću. Sada se govori da li bi to trebalo biti 400, 500 ili 600 KM. To djeluje da se određuje "po umjetničkom dojmu". Mi želimo da napravimo formulu po kojoj će se, na temelju parametara i realnih pokazatelja, kao što su BDP, zaposlenost, nezaposlenost, povećanje inflacije i slično, definirati minimalna plaća i mi imamo informaciju da Vlada intenzivno radi na tome. Čekamo taj prijedlog kako bismo mi dali svoje mišljenje i sugestije. Prema našim informacijama, to je još "u rukama" Vlade FBiH. Na taj način bi se jednom definirala minimalna plaća, a onda bi se kasnije usklađivala sa promjenom ovih parametara.

Zašto u saopćenju UPFBiH od prije nekoliko dana navodite da ćete prijedloge zakona uputii novoj Vladi FBiH kada bude imenovana? Zašto ih ne uputite aktuelnoj Vladi, koja i dalje funkcioniše?

- Mi smo već predali neke zakone Vladi, a neke Parlamentu. Za iduću sedmicu sam već dogovorio sastanak u Parlamentu da zakone koje smo uputili još u septembru reaktiviramo. Mi smo očekivali da će biti formirana nova vlada, ali to ne ide nekom očekivanom dinamikom. Zato ćemo mi krenuti u proceduru, pa ćemo vidjeti šta će biti. Mi smo neke zakone već predali, ali je pitanje koliko je realno da oni to dalje servisiraju, jer je "sve nešto u zraku".
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!