Runić: Porast broja zaraženih, a ispod prozora nam isparava otpad iz Italije

BiH

Runić: Porast broja zaraženih, a ispod prozora nam isparava otpad iz Italije

Objavljeno na dan 05.08.2020 - 11:04 | Izvor: USKinfo.ba | ba.n1info.com


Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da je iz medija saznala za rješenje da "Krom reciklaža" ima rok od mjesec dana da ukloni tekstilni otpad dopremljen iz najugroženijih dijelova Italije tokom pandemije i premjesti ga na lokaciju Pasijak, kod Drvara, te zatražila da ono bude dostavljeno ovoj opštini kako bi se mogla uložiti žalba.

Runić je rekla za Srnu da federalna rješenja predstavljaju kupovinu vremena, te da 300 tona tekstilnog otpada isparava u Drvaru.

"Iz dana u dan javlja se sve više nelogičnosti u vezi sa otpadom iz Italije. Sad je otpad već recikliran i spreman za cementare, a do juče je bio sirovina za reciklažu, kako to?", upitala je Runić.

Ona je upitala i zašto resorno kantonalno ministarstvo odbija da poništi rješenje o upravljanju otpadom ako je sad otpad namijenjen cementarama, te zašto je kantonalna Skupština odbila da prihvati zaključke kojima se tražilo preispitivanje zakonitosti izdatog rješenja.

"Šta se i zbog čega čeka? Nema pogona, otpad je nelagalno deponovan, obustavljen je dalji uvoz? U Federaciji BiH je zabranjen uvoz otpada radi deponovanja ili to ne važi za povratničke opštine?", rekla je Runić.

Ona je istakla da se opet pokazuje tromost kantonalne i federalne administracije kada je riječ o Srbima povratnicima i povratničkim opštinama.

"Mi se suočavamo sa rapidnim porastom broja oboljelih od korone, a ispod prozora nam isparava 300 tona otpada koji je uvezen u vrijeme najveće pandemije iz najugroženijih dijelova Italije", rekla je Runić.

Ona je upitala da li se italijanski scenario sprema povratničkim opštinama, gdje je više od 70 posto starije rizične populacije.

"Nastavljamo administrativnu borbu i opet apelujem na tužilaštva i istražne organe da ovaj slučaj što prije zaključe i da se odgovorni kazne", rekla je Runić.

Ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo rekla je ranije Srni da firma "Krom reciklaža" Drvar ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijak i obezbijedi njegovo spaljivanje.

Foto:N1
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!