Ruska ambasada u BiH oštro reagovala na izjave Nelsona i Palmera: Od ''pesnice'' do ''velike BiH''

STRANE SILE NA BALKANU

Ruska ambasada u BiH oštro reagovala na izjave Nelsona i Palmera: Od ''pesnice'' do ''velike BiH''

Objavljeno na dan 30.04.2021 - 06:00 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Ambasada Ruske Federacije u BiH reagovala je na jučerašnje izjave ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmera o krivici Rusije za stanje u BiH.

"Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog State departmenta za Zapadni Balkan Palmera i ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona. Prema Palmeru, i očigledno je da nije samo on tog mišljenja, za sve nevolje u BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: `Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda`", saopćeno je iz Ambasade Rusije.

Dalje se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje "velike Bosne i Hercegovine"."Primijetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primjećuju. Kada se ovdje govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primjer su pokušaji da se stvori velika Albanija", navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U Ruskoj ambasadi se pitaju: "Neće li alegorija izaslanika američkog State Departmenta za Zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vrijeme za stvaranje 'velike BiH'"?

"Kad je riječ već izgovorena... Također su zanimljive izjave ambasadora Nelsona. Koliko se sjećamo, nedavno je govorio o 'pesnici' Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton 'retrogradnim' (zanima nas šta bi na to rekao 'tvorac izvornog Dejtona' Richard Hoolbrook), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i 'korupcije'", navedeno je u saopćenju.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) ipak sankcije, za svaki slučaj.

"Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: 'Više možete postići s lijepom riječju i pištoljem, nego samo s lijepom riječju'", dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, američki ambasador Eric Nelson jučer je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem bh. političar zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije, a da su na stolu spremne sankcije.Specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan Matthew Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju".

"Ono što podržavamo je velika BiH", rekao je Palmer, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-paper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta.

Što se tiče Rusije, Palmer je u razgovoru za Televiziju N1 rekao da je sasvim jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

"Ona radi i na potkopavanju stabilnosti cijelog zapadnog Balkana. Radi na promociji nepovjerenja i sukoba", dodao je Palmer.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba

Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!