Ruski vojnici koji su bili u BiH opet su tema: Parlamentu objašnjeno kako su dobili dozvolu

O IZDAVANJU DOZVOLE

Ruski vojnici koji su bili u BiH opet su tema: Parlamentu objašnjeno kako su dobili dozvolu

Objavljeno na dan 23.06.2020 - 06:53 | Izvor: USKinfo.ba | klix.ba


Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, preciznije zastupniku Damiru Arnautu (Naša stranka) stigao je odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na čijem čelu je ministrica Bisera Turković na niz pitanja u vezi sa ruskih vojnih tehničara 11. aprila u Banjoj Luci gdje su izvršili poslove dezinfekcije.

Arnaut se, naime, pozvao na informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH 11. aprila dalo saglanost za slijetanje aviona na Aerodrom Banja Luka uprkos činjenici što je stajala oznaka RFF8051/8052, a RFF je zvanična oznaka za avione zračnih snaga Ruske Federacije.

Stoga je, između ostalog, upitao ministricu Biseru Turković, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, da li je bilo upoznato o ovoj činjenici te zbog čega je izdalo saglasnost bez odluke Predsjedništva BiH.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da su na zahtjev Ambasade Rusije dali saglasnost za prelet odnosno slijetanje aviona nakon čega je obavijstilo Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju BiH.

Nadalje iz ovog ministarstva navode da nisu imali obavezu obavijestiti o tome Predsjedništvo BiH već tražiti saglasnost Ministarstva odbrane BiH.

"Izdavanje dozvole za slijetanje ne znači da je MVP dalo dozvolu za prelezak državne granice osoblja, putnika ili tereta već je to u isključivoj nadležnosti Granične policije, UIO i Ministarstva sigurnosti BiH", navodi se u odgovoru MVP-a.

Treba naglasiti da je na adresu MVP BiH stigao i zahtjev ruske ambasade kako bi ruskih vojni tehničari bili upućena u Mostar da dezinfikuju Sveučilišnu kliničku bolnicu, na molbu lidera HDZ-a Dragana Čovića.

MVP je kao i prošli put zatražilo saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. No ovaj put je Ministarstvo sigurnosti odlučivanje dalje prebacilo na nivo Predsjedništva BiH koje pak nije dalo saglasnost.
PODIJELI OVU VIJESTKOMENTARI
Tvoj stav je bitan. Dodaj komentar na ovu vijest ...


FACEBOOK
USKinfo.ba - Naše priče / Naša stvarnost?


USKinfo.ba
Izdvojene vijesti


COVID-19
Prikaz zaraženih u Bosni i Hercegovini | Izvor: Klix.ba


POVEZANE VIJESTI


VIJEST SEDMICE


VIDEO SEDMICE

INFO BOX


Copyright © 2013 - 2020 | USKINFO PROMOCIJA d.o.o. | Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!